SEMESTER
Det blir ingen semester
för jobbet släpar jag med mig
Det går inte ta ledigt
när arbetet är min egen kropp
Semester. Tid att få ledigt från vardagen, hitta på en massa kul, vila och ladda batterierna… Det finns dock ett problem för oss som har värkvardag. Man kan inte ta ledigt från sin egen kropp. Arbetet med att ta hand om den värkande kroppen är 24/7 oavsett årstid och oavsett vad som händer i samhället och för alla omkring oss.
Jag tänker att just det kanske är det allra tuffaste med att leva med långvarig smärta, att man aldrig aldrig får någon paus. Tänk om det fanns Värksemester, om man kunde lämna in värken på något värkdagis och inte behöva ta hänsyn till den på några veckor eller så… Men värken följer tyvärr med överallt, på varenda arbetsdag och varenda semesterresa, på alla släktfester och städdagar och i filmmyset i soffan. Den kanske varierar lite med årstiderna, men den finns där och påverkar humöret, energinivån, möjligheten att planera...
Du som lever i det vet och du som inte lever i det, försök leva dig in i det, att det aldrig aldrig tar slut, kanske inte tar paus mer en korta stunder med hjälp av medicin eller behandling.
Detta kräver närmast oändliga mängder av acceptans, tålamod och envishet. Eftersom värk fullständigt dränerar oss på energi, behövs också extra många och riktigt fulladdade batterier.
Vi behöver alla hitta våra sätt att ladda våra batterier, fylla på med energi, för smärtan tar så oerhört mycket av vår kraft
Så hur kan du fylla på med energi? Hur kan du vara 'ledig'? Var och en tror jag behöver hitta sina sätt, men jag kan ge några av mina Värk-semester-tips:
Vård-semester
Jag avbokar eller skjuter på några vårdbesök så att jag får några veckor fria. Även om jag så klart behöver och mår bra av vården jag kan få, så påminner de besöken mig också om hur mycket som inte funkar så bra i min kropp. Jag tar alltså ledigt från dessa påminnelser för att fokusera på det som är bra. Det ger energi. Att ta en paus i regelbundna besök, som fysioterapi, ger också omväxling och en paus kan göra att jag känner mig mer motiverad för träningen sen.
Mini-semester
Kanske du mår bra av värme och att vara på stranden, eller att ta en tur med husvagn eller långa promenader på nya platser. Då ska du göra det. För mig gör värken det tufft att resa långt, men även en liten utflykt ger nya utsikter. Jag har gjort många minisemestrar med min man eller något av barnen inom en timmes restid, för att sova på hotell, njuta hotellfrukost och se något annat än väggarna hemma utan att få så mycket mer ont. Det bästa är om det är fin utsikt direkt från stugan eller hotellrummet, så att man inte måste ge sig ut på utflykter hela tiden. Har du familj, tillåt dig att framföra dina behov när semestern planeras, så att det blir semester för dig också. Båt med hytt och nattåg gör att jag kommer längre, eftersom man kan ligga en del av resan. På kryssning har man hela tiden ett rum med en säng att dra sig undan till när det behövs vila och avstånden är korta till utsikt och mat.
Ansvars-semester
Jag har en familj och jag låter dem åka iväg utan mig. Då kan de vandra i fjällen, paddla i skärgården eller åka långt. Jag slipper påfrestningen och de slipper anpassa sig till och ta hand om mig hela tiden. Då får de en sorts värksemester, för min värk påverkar ju deras liv också. När de andra är borta får jag ledigt från ansvaret för familjen och passar på att njuta av att rå om mig själv. Jag äter det jag vill och när jag vill och gör bara det jag har lust med. Jag tillåter mig också att ibland dra mig undan några dagar till en stuga i skogen. Där är jag för mig själv, fri från ansvar och förväntningar. Det är så skönt.
Vilket ansvar behöver du ta semester ifrån?
Kvällsljus genom träden på min särskilda plats i skogen, där jag laddar mina batterier.
Sociala-medier-semester
I semestertider svämmar sociala medier över med semesterbilder från andra länder, häftig natur, skidbackar och leende ansikten. Det är naturligt. Vi vill dela våra härliga upplevelser. Jag känner mig glad för mina vänners skull, men ibland orkar jag inte se de där bilderna. Det blir för jobbigt med jämförelsen mellan mitt liv och deras. Jag blir så starkt påmind om förmågor jag förlorat, om allt jag inte kan göra längre och det väcker mycket sorg. Jag tyckte särskilt mycket om att åka slalom. Det är evigheter sen jag kunde åka, men den sorgen sitter hårt. Numera tänker jag på att undvika Instagram och Facebook under sportlovsperioden för att slippa se floden av bilder på gnistrande snö och varm choklad i snövallar.
Vilka veckor behöver du slippa jämföra ditt liv med andras?
Självklart kan det också tvärtom vara ett tillfälle att släppa fram sorgen för att jobba med den om man orkar just då.
Semester-förväntningar
Det är lätt att dras med i förväntningar på hur semestern ska vara och vad som är semester. Som mamma och sjukpensionär med värk har jag insett att när familjen har ledigt betyder det mindre ledigt för mig. Det är jätteroligt att ha mycket tid med hela familjen, men sådana dagar tar snarare mer energi än mina vardags-dagar. Plötsligt är vi många hemma och alla har olika behov och vill ta det lite som det kommer när man är ledig. För min värk-kropp fungerar rutiner, regelbunden mat och vila bäst, så semestertiden är en utmaning. Jag tänker då att detta inte är min semester, det är snarare en av årets mest intensiva arbetsperioder (en annan är jullovet och en tredje är terminsstarten). Min semester kommer sen, efteråt. När alla är tillbaka på skolor och arbete och vi har landat i rutinerna igen, när lugnet lagt sig. Då har jag min semester.
Kanske kan du ha användning för något av mina semestertips, eller kanske har de gett dig tankar och idéer om vad som ger dig vila och energipåfyllning och hur du kan undvika att jämföra dig så mycket med andra när det gäller semester. Jag hoppas det och jag hoppas att du ska hitta dina egna sätt att ha semester.
Värkvardags slogan är "Tips för mindre värk och mer ork", så hur vi fyller på med energi är verkligen en av de saker Värkvardag handlar om. Eftersom värken följer med oss hela tiden är det så viktigt att hitta sätt att få energi och vila några gånger per år i någon form av semester, men kanske ännu viktigare i vardagen, varje vecka, varje dag, ja kanske varje timme för att orka med. Jag har tidigare skrivit en del om sådan vardagsvila. Så om du vill läsa mer om återhämtning och vila, så finns ett avsnitt om balans mellan aktivitet och vila, så kallad pacing, på hemsidan. Där skriver jag också bland annat om mikrovila. På bloggen finns ett inlägg om retreat, att dra sig undan, och ett om vikten av att pausa i tid. Aktivitet kan också ge energi. Att göra något roligt, som man tycker om att göra, är ett annat sätt all fylla på med energi i sitt liv. Också sådant skriver jag om. Hittills har jag skrivit en hel del om hur man kan hålla på med trädgårdsarbete trots värk, eftersom det är något som jag tycker mycket om. Jag har också skrivit om hur fester blir roligare och mindre påfrestade och att det ofta finns andra sätt att göra saker på (facebookinlägg). på hemsidan hittar du en massa tips på smarta saker och sätt, som avlastar onda kroppsdelar så att du kan göra mer utan att förvärra smärtan Fundera på vad du blir glad av och gör mer av det. Är det svårt att göra det med värken? Fundera på om du kan göra det kortare stunder, eller på ett annat sätt.
Augusti 2023 Eva Hylander
*************
Du är varmt välkommen att skriva till mig på varkvardag@gmail.com om mina inlägg och om du har frågor. Du får gärna också tipsa mig om vad du vill att jag skriver om.
LÄS MER
Blogginlägg:
Om att se till att pausa i tid
Om retreat, att vara för sig själv
Om fest och firande
Om trädgårdsarbete
om att det finns andra sätt (bara på Facebook)
I Tipsbiblioteket på hemsidan:
Om balansen mellan aktivitet och vila i vardagen
Om tips för avlastning av olika kroppsdelar
**********
#värk #värkvardag #varkvardag #smärta #ont #livetmedvärk #levamedvärk #livetmedsmärta #långvarigsmärta #kroniskvärk #kronisksmärta #semester #återhämtning
Värkvardag är en hemsida med tips om allt möjligt som minskar värken och ökar orken när man lever med långvarig smärta. Den fylls på vartefter och du kan få uppdateringar genom att tex prenumerera på nyhetsbrev till din mejladress
Du kan också följa Värkvardag på
och instagram
Jag har också gjort några filmer som ligger på youtubekanalen Värkvardag
Comments