top of page

Trädgårdsarbete

L Sittplats i trädgården.jpg

Att vara i en trädgård kan vara väldigt lugnande och därför smärtstill- ande. Jag tycker också att det är lugnande, att hålla på med själva jorden och växterna och att följa växtligheten under året. Kanske är det bl.a. för att det hjälper mig att vara närvarande och njuta i just den stunden. Det finns också forskning som visat att vi mår bättre när vi är i naturen och trädgården, som ju är en form av natur, även om vi anpassat den. Vi mår ju också bättre av det som vi upplever är vackert. Här kan du läsa mer om trädgård och hälsa:

De positiva, hälsofrämjande och smärtstillande effekterna av natur och trädgård kommer nog så småningom få ett helt eget avsnitt under rubriken behandling, men just nu får vi nöja oss med dessa länkar. Det finns mycket skrivet om detta, så leta gärna vidare på nätet själv så länge.

​

Samtidigt som det är läkande och avslappnande att vara i trädgården, kan trädgårdsarbete vara riktigt tufft för kroppen. Vissa moment är tunga och ansträngande, som att bära vattenkanna och jord, räfsa och gräva, och eftersom jorden och växterna är nere på marken, blir det en del problem med ställningar som inte är så ergonomiska. Svaga och värkande händer ställer också till det när man ska hantera verktyg mm. Men, som alltid, finns det en hel del man kan göra för att kunna njuta mer och lida mindre i trädgården.

DSC_0789_edited.jpg
DSC_0486_edited.jpg

Minska belastningen genom att göra mindre

Korta pass

Det allra första att göra är att pyssla/jobba i korta pass med vila eller annan aktivitet emellan. Som du säkert märkt är detta ett återkommande tema här på Värkvardag. Det beror på att det är den viktigaste, enklaste och billigaste förändringen man kan göra. Alla tål belastning bättre om det sker i korta pass, så att kroppen hinner få återhämtning. Att jobba i korta pass behöver inte betyda att göra mindre, bara att det delas upp under dagen, eller mellan dagar. Jag har haft perioder då jag bara klarat ca 10 minuter trädgårdsarbete åt gången. Man hinner inte mycket på 10 min, men genom att göra flera sådana 10-min-pass varje dag, lyckades jag sköta om blommorna och till och med odla lite grönsaker. Prova dig fram med hur långa pass du klarar. Börja lågt, dvs med kortare pass än du tror blir lagom och ställ för säkerhets skull alarm, så att du inte behöver titta på klockan hela tiden.

Sitta nu och då

Ställ ut stolar, pallar, eller bänkar på olika platser i trädgården, inte bara arrangerade mat-/fika-platser, utan en ensam stol vid rabatten som ofta behöver rensas eller vattnas och vid grönsakslandet om du har ett sådant. Dels påminner de dig om att ta en paus och när alarmet ringer finns det en plats i närheten att slå sig ner på. En lätt stol/pall kan man annars bära med sig runt så att man kan sätta sig när man behöver. Har du en rollator med sits, har du har du alltid en viloplats till hands.

 

Om det finns en sittplats till hands kan man också här och där sitta ner och arbeta, det fungerar tex mycket bra att sitta och vattna. Har man en pall strategiskt placerad och ett bra vattningsmunstycke, kan man sitta i godan ro och bara vrida sig runt medan man vattnar. Tänk efter om det finns andra saker du kan göra sittande om du har svårt att stå, huka eller stå på knä. Jag sitter gärna när jag kör kompostkvarnen. Jag klipper och samlar pinnarna på altanbordet och ställer kvarnen bredvig. Sen rullar jag ut arbetsstolen från köket och sitter på den och matar ner pinnar i maskinen. (den här arbetsstolen har magstöd. Det är en mycket bra avlastning eftersom man kan luta sig framåt när man arbetar, så att man når bra, utan att det blir en belastning i ryggen. Den går också höja så att man nästan kommer i ståhöjd, vilket gör att man kan få en ergonomisk ställning. Fråga arbetsterapeut om att få en sådan stol)

Växla aktiviteter

När alarmet ringer, ska jag vila kroppen från den typ av aktivitet jag just hållit på med. Det kan betyda att jag behöver lägga mig på soffan för att vila ryggen, eller sätta mig en stund, men det kan också räcka att byta aktivitet. Är det ben och rygg som fått jobba kan det räcka att sätta sig. Om inte händerna är trötta kan jag göra något med händerna när jag sitter. Har jag stått på knä och rensat, kan vilan vara en promenad eller ett träningspass, för att få rörelse och cirkulation. Det kan alltså vara fiffigt att ha två väldigt olika aktiviteter pågående parallellt som man växlar emellan.

Även att växla mellan olika typer av trädgårdsarbete minskar belastningen. Att växla mellan att rensa ogräs, beskära buskar eller träd, klippa, räfsa, gräva och att gå till komposten med renset gör att olika muskler får jobba och olika leder belastas. ta 10 min på varje aktivitet som när man tränar med cirkulationspass och byter mellan olika övningar efter en viss tid.

Stol vid odlingar_edited.jpg
20211013_115449_edited.jpg

Arbetsstolen från köket får följa med ut på altanen så jag kan sitta och köra kvistar i kompostkvarnen

Prioritera och gör en plan

Om man tidigare kunnat hålla på länge i trädgården, kan det kännas stressande och frustrerande med de korta passen. Det viktigaste då är att göra upp en plan. Har man en bra plan och prioriteringsordning, så behöver man inte vara rädd att missa något viktigt. Gör helt enkelt en “att göra lista” för trädgården, gärna en för hela säsongen med alla projekt och idéer och en mer detaljer dag för dag eller vecka för vecka. Gör sen en prioriteringsordning för alltihop. Jag tycker det är smidigt att ha den på mobilen. Då kan jag lägga till nya punkter var jag vill i ordningen. Jag sorterar även ordningen på fröpåsar efter när de måste sås, så att jag inte missar att så något i tid bara för att jag inte orkar hålla på så länge. 

Gör inte allt

Det kan vara bra att ta en rejäl titt på listan och fundera på om det är rimligt att hinna alltihop. Ofta sätter vi upp för mastiga mål som inte går att hinna och orka genomföra och sen blir vi besvikna när vi inte gjort allt. Det verkar mänskligt att fungera så, men just därför behöver vi med värk vara extra listiga och genomskåda våra egna ambitioner. Så titta på listan över små och stora projekt du planerar. Fundera sedan på

​

  1. Om något måste strykas helt, vilket skulle det kunna vara?

  2. Vad kan jag skjuta på till en annan tid på året (när det är lugnare i trädgården, när jag kanske mår bättre, när det inte händer så mycket annat…)

  3. Vad kan jag be om hjälp med? (eller köpa som en tjänst). 

  4. Var och hur kan jag sänka ambitionerna och kraven på mig själv?

 

Även om jag har en idé om hur jag vill att min trädgård ska vara, så kan det vara så att den idén inte går så bra ihop med min verklighet. Då måste de orimliga planerna strykas. Om det känns jobbigt, kan jag tänka att jag behåller drömmen, men att jag får se när, eller om, den kan bli verklighet. 

​

Låt vissa ytor vara. Man kan faktiskt låta växtligheten sköta sig lite mer själv. T.ex kan man låta bli att klippa gräs på delar av tomten och låta dem omvandlas till ängsmark. För en snabbare omvandling kan man strö ut frön till sommarängsblommor. Bin och fjärilar kommer gilla förändringen. 

 

Ta emot hjälp. Jag vet, det är jobbigt att be om hjälp, men det kan vara väldigt klokt att ta hjälp med tunga eller på andra sätt belastande moment i trädgården. Om man inte har familj eller vänner att be om hjälp, så kan man anlita betald hjälp med tex träd- och buskbeskärning, räfsning av löv, gräsklippning mm. Tex VeterankraftHemfrid och     Veteranpoolen finns på många platser i landet, annars kan man googla på “trädgårdsarbete hjälp” och sin plats, så får man upp förslag.

På sikt. Planera om trädgården så att den blir lättskött

Om värken har kommit för att stanna, så behöver jag tänka framåt. Antingen får jag tänka mig att varje år be om hjälp, eller betala för att någon annan sköter om trädgården, eller så får jag anpassa min trädgård så att jag klarar av att ta hand om den. En trädgård ska ju främst vara en plats att njuta av och då är det dumt om den tar mer energi än den ger, om den gör mig stressad och tar tid från annat som är viktigt och inte minst är det dumt om jag blir sämre i kroppen av att hålla på i trädgården.

 

Så ta en runda i trädgården och fundera på vad som tar mer tid, ork och tankar än det är värt.. Byt sen till växter och gångar som till stor del sköter sig själva. Kungsljusen på bilden självsår sig och täcker stora ytor. Det blir inget ogräs att rensa och de behöver varken extra vatten eller näring. Man kan ha marktäckande växter. Då slipper man en hel del rensning och får gröna eller blommande ytor istället. Vårblommor är också tacksamma. Vintergäck, vitsippor, blåsippor, krokus, scilla, vårlök mfl kommer år efter år, även när jag inte orkat ta hand om någonting. De blommar också i en tid då vi är svältfödda på färg och blommor efter vintern och det ger mycket energi och glädje.

 

Vilda blommor, som vit- och blåsippor, kräver mycket lite skötsel och ger mig möjlighet att följa med i vårtecknen hemifrån. Dvs även om jag inte kan ta mig ut i naturen, så kan jag följa vårens gång bara genom att ta mig utanför dörren

​

Genom att ha bärbuskar, kan jag plocka bär (sittande på en stol om jag vill) fast jag inte kan gå ut i skogen. Jag har vinbär och hallon nu och längtar efter en blåbärsbuske (amerikanskt blåbär). Finns det något somrigare än att gå ut och hämta färska bär till morgonyogurten?

20190925_142227_edited.jpg

Självsådda ringblommor blommar i sprin- gorna och ruccolan har gått i blom den med

DSC_2023_edited.jpg

Kungsljus och squash, en blomma och en grönsak som fyller ut och sköter sig själv.

DSC_1257(1)_edited.jpg

Om jag inte kan ta mig ut i naturen får naturen komma hem till mig

Grensax och sekatör_edited_edited.jpg
20210531_115211_edited.jpg

Minska belastningen med smarta saker

Det finns många smarta saker som underlättar i trädgården, framförallt ergonomiska varianter av vanliga trädgårdsredskap, men också enkla hemfixade lösningar på återkommande problem

Kraftbesparande saker

En del moment i trädgården är tunga och kräver kraft. 

Ett område där det är stor skillnad både på tyngd och kraften som krävs är skärande verktyg, som sekatör och grensax. De som syns på bilden är mycket lätta i vikt och dessutom har de en sorts utväxling, så att om grenen inte går av när man trycker ihop, så öppnar man helt och trycker igen och igen. På det sättet kan jag ta mig igenom mycket tjockare och hårdare grenar än jag annars skulle kunna. Vikten spelar också stor roll. Man håller länge i verktyget, ofta dessutom en bit utanför kroppen och det är ett tufft arbete för handens, armens och axelns muskler, så med sådana problem är lättviktsverktyg att rekommendera. Jag gissar att de tunga kan klara av mer, men för mig är valet lätt. Jag vill ha ett lätt verktyg så att jag kan göra så mycket som möjligt själv och ber om hjälp med det tyngsta.

Sekatören är en Fiskars Powerstep med mothåll P83, finns på många trädgårdsaffärer, tex på Gardenstore. Grensaxen är Fiskars Grensax PowerGear med utväxling L78. Det är en äldre modell och de har bytt ut denna typ av utväxling mot en annan som jag själv inte tycker avlastar alls lika bra. Har du nyligen köpt en bra och lättanvänd grensax, tipsa mig gärna på varkvardag@gmail.com. Länken går till sidans kontaktformulär.

​

Precis som inomhus, kan man spara kraft genom att låta tunga saker åka istället för att bäras. En gammal barnvagn, eller rollator funkar lika bra till att köra hinkar med jord som matkassar. 

​

​

När jag vattnar väljer jag slang och inte kanna för att slippa bära tungt, man kan ju annars låta bli att fylla kannan full och gå fler gånger, eller ha en mindre kanna, om det är ok att gå mycket fram och tillbaka. Jag använder lätta hinkar och korgar, tex plastbackarna på bilden längre upp, när jag rensar och skördar och jag använder små hinkar när jag ska flytta jord, för att jag inte ska råka bära för tungt.

​

Det sparar kraft när något sköter sig själv, som tex fiffiga lösningar för att inte behöva vattna så mycket. Det finns bevattningssystem, både manuella och automatiska, soldrivna och programmerade, att köpa, men det finns också fiffiga gratisalternativ. Jag tar tomma flaskor, fyller dem med vatten och trycker sen ner dem upp och ner i jorden. Sen sugs vattnet ur flaskan lite i taget. Stora och små PET-flaskor funkar bra, men vill man ha det finare, kan man ta glasflaskor eller ta bort etiketterna. Ett tredje sätt är att lägga ena änden av snören eller tygremsor i en behållare med vatten och sen trycka ner de andra ändarna nära varje planta som behöver vatten. 

Bra grepp

Tjocka och ergonomiskt formade handtag gör stor skillnad vid värk i fingrar, tumled och handled genom att man slipper hålla handen i ett vinklat läge och kan använda kraft från hela handen.

​

På bilden ser du ett flyttbart extra handtag, som man kan skruva fast på skaftet på tex en kratta, sopkvast, spade eller snöskyffel. Genom att ha ett bra grepp längre ner på skaftet, får man mindre belastning på händerna och man kan lättare hämta kraften från rygg och ben när man arbetar. Just detta handtag kan jag inte hitta igen nu, men det finns andra extra handtag att köpa.

Jula och Smartasaker har handtag som är mindre (smartasaker's även i en annan vinkel). Manufaktursmide har ett handtag i metall, lite tyngre, men snyggare. Jag har inte provat dem, men de verkar smidigare än det jag har. Dessa tre kan dock inte flyttas mellan olika redskap, så man kan behöva flera.

Grensax och sekatör_edited.jpg

Sekatören och grensaxen med tre-stegs-utväxling från fiskars är två favoritgrejer

Barnvagn med kasse_edited.jpg
20220622_110901_edited.jpg

Tryck ner en upp-och-ner-vänd flaska med vatten i krukorna med växter som vill ha mycket vatten, så behöver man inte vattna ofta

Skafthandtag_edited.jpg

Extra handtag som kan sättas på räfsa, spade, snöskyffel och sopborste. Det här en lite klumpig variant, men kan lätt flyttas mellan olika verktyg

20220701_210201_edited.jpg
20220701_210227_edited.jpg
20220701_210210_edited.jpg

Det finns numera många olika planteringsspadar och rensverktyg med bredare handtag i alla affärer som säljer trädgårdsutrustning. Har du gamla tunga redskap med obekväma skaft kan det verkligen vara värt att byta ut dem. Den här planteringsspaden från 'Lucko' är skön att hålla och mycket lätt. ​Har du redskap du trivs med, gör skaften tjockare med tex rörisolering, skumgummi och silvertejp eller något annat material. Jag tycker dock att det är opraktiskt med skumgummi och tyg på trädgårdsredskap, eftersom de ofta blir blöta.

 

Det finns redskap som har ett vinklat skaft för bättre ergonomi. På Gårdsman finns tex en sned spade. 'Easy-grip' är en serie av trädgårdsredskap särskilt utformade för personer med värk eller nedsatt kraft. De kan köpas på Plusvardag och Vobislivskvalitet  . De är lite plastiga och iögonenfallande gula och gröna. Tre av dem ser du på bild. Kanske inte så snyggt med det gula, men det gör dem lätta att se, när man glömt var man lagt dem. Bågen på ogräsjärnet gör att det blir en hävarm, som minskar kraftåtgången.

Rensverktyg_edited.jpg

På bilden ser du från vänster:

1. Rensjärn med mothåll för att dra upp maskrosor mm med rötterna

2. Renskrafsa med tre klor

3. En gammal renskrafsa som tappat två av tre klor. Mycket praktisk där det är trångt. Tjockare handtag av en bit rörisolering

Lucko har ett väldigt smidigt och lätt rensverktyg med brett, skönt grepp. Finns på många trädgårdsbutiker på nätet, bla Gårdsman

​

En jordskopa ger ett riktigt brett grepp. Gillar du öronlösa muggar, kan detta passa dig. En jordskopa kan man själv tillverka av en flaska eller helt enkelt använda ett stort plastglas eller liknande, men man kan också köpa, tex hos Gårdsman och Wexthuset

​

För stora mängder jord eller annat material som behöver flyttas, finns en ergonomisk lösning som kallas Skyffla lätt. Den finns på tidningen Lands shoppingsida. Sådant arbete är för tungt för mig, men den verkar bra tycker jag och smart att man kan tömma den bakåt, så att man slipper vridrörelsen.

Tång trädgård_edited.jpg

Nå högt och lågt

Många moment i trädgården måste göras nere på marken. Man skulle kunna säga att det är liksom själva grejen med en trädgård, att vi vill täcka marken med blommor, gräs eller grönsaker. Att böja sig till marken, eller sätta sig på huk eller på knä, är svårt med värk i knän, rygg och höfter. Att fälla kroppen i höften sliter dessutom på ryggen, så det bör man vara försiktig med. 

​

Jag har haft stor glädje av pallen på bilden. På den kan jag stå på knä och ha handtag till hjälp när jag ska upp. Den är ihopvikbar och det är praktiskt att man också kan vända den upp-och-ner och sitta på den i vanlig pallhöjd och vila. Man kan också ställa den med kortsidan nära tex en pallkrage och sitta gränsle över den. Så kan man komma tillräckligt nära för att arbeta sittande. Det finns många liknande pallar, i metall som min, eller i plast och priset varierar väldigt mycket. Googla på trädgårdspall, för att hitta något som passar dig

​

Barnpall, sådan man brukar ha för att små barn ska nå upp till handfatet, använder jag ofta till att stå eller sitta på själv, eller för att ställa en hink, en jordpåse el dyl på, så att jag inte måste böja mig ända ner till marken.

 

Har man pallkragar, eller odlingslådor så kan man bygga högt. Jag har  fyra pallkragar på höjden för det som måste gallras och rensas mycket. Om du har gott om plats, ställ gärna pallkragarna med så mycket avstånd att du kan få plats med en pall att sitta på, eller stå på knä på, mellan dem. Det finns också riktigt höga krukor. Förutom att det blir smidigare, så håller stora krukor fukten bättre än små, så då behöver man inte vattna så lika ofta

 

Tänger är bra vid ihopplockning och städning, inte bara inne utan även i trädgården. Fråga arbetsterapeut. Man kan oftast få tång genom dem. De finns i olika längder och med olika typ av grepp. Testa vad som passar dig

En batteridriven kant-gräs-sax med teleskopskaft, som denna från Gardena, bla cdon el Plantagen minskar värk och ökar ork. Att klippa med manuell kantsax innebär två problem, dels måste man resa sig och huka hela tiden, eller krypa längs hela gräsmattan, dels ska man trycka väldigt många gånger på saxen och det kan snabbt bli för mycket för tumbaser och fingrar. Om den är tung blir det även en påfrestning på handleden.

 

Har man en stor tomt med gångar som ska skötas, kan nog en rejäl sk Hjulhacka vara en bra grej. Finns tex hos Gårdsman.

Det finns andra saker att koppla på hjulhackan, som tex Snöskyffel (Gårdsman). Något som behöver plockas upp från marken är fallfrukt. Land shopping (tidningen lands shoppingsida) har en Fruktsamlare med långt skaft som kan samla upp frukt som ligger på marken. Jag har inte provat att använda hjulhacka eller fruktsamlare och vet därför inte om de fungerar bra. Har du någon av dessa eller något liknande? Skriv gärna och berätta

​

Frukten som sitter i trädet kan vara svår att komma åt om man inte kan klättra i träd. Det finns dock fruktplockare på skaft att sträcka upp i trädet och som fångar frukten i en påse. Jag köpte min på Smartasaker 

 

Det finns även grensaxar och grensågar med långa skaft, för att beskära träd och stora buskar.

 

En stabil trappstege med låga steg och ett rejält handtag att hålla i är bra att ha om man ändå måste upp högre än man når. 

​

20220608_171937_edited.jpg
20220701_210103[1]_edited.jpg
L knäpall.jpg
Hög odlingslåda_edited.jpg
20220701_205949_edited.jpg
20220701_205932_edited.jpg
20220701_205804_HDR_edited.jpg

Vad skriver andra om trädgård och värk?

Läs vidare:

Täckodling squash_edited.jpg

Täckodling minskar också behovet av att rensa och vattna. Lägg bara gräsklipp och ogräsrens så att det täcker jorden mellan plantorna

 senast uppdaterad 2022-07-14

 

bottom of page