top of page

BEHANDLA

Inledning behandla

Det finns många sätt att minska smärtan på. Smärtlindrande medicin är bara ett av dem. Smärta kan vara så olika och vi och våra kroppar är olika. Du får prova dig fram, för att hitta vad som hjälper just dig med din smärta. I det här avsnittet finns många exempel både sådant man kan göra själv, men också sådant man man kan få genom vården

 

Det är väldigt viktigt att här betona att smärta i grunden är en varningssignal. När det gör ont vill man helst snabbt bli av med smärtan, men att bara smärtlindra räcker inte i längden. För att bli av med smärtan (om det är möjligt), måste man söka orsaken till den. Dvs använd gärna mina tips om behandlingar för smärtlindring, men sök också hjälp i vården för att förstå din smärta och hantera den på rätt sätt.

Öka blodcirkulation

Att öka blodcirkulationen kan hjälpa särskilt vid muskelsmärta. Det gör vi mha rörelse, men om det inte går så bra att röra sig är värme, smörja med liniment och massage (knådande, vibration, tryck eller vattenstrålar) bra alternativ. 

Minska svullnad

När en del av kroppen svullnar, ökar trycket i vävnaderna och på de nervändar som finns i området och det gör ont. Förutom den egentliga skadan har vi alltså en extra nervsmärta pga svullnaden. Kyla kan minska svullnad och det kan också kännas skönt att kyla, när det gör ont, även om det inte är svullet.

Avslappning

När vi har ont svarar kroppen med att spänna muskler, ffa i det onda området, men ofta också i axlarna och kanske mer eller mindre i hela kroppen. Om man haltar, hoppar på kryckor, blivit gipsad osv är det lätt att överbelasta de muskler man kompenserar med, så att de blir spända och i värsta fall börjar göra ont. För att få spända eller till och med krampande muskler att slappna av kan det behövas kraftfull massage eller att man trycker på triggerpunkter och det kan behövas muskelavslappnande medicin, men man kan komma långt med andra avslappnande aktiviteter.

Smärta stressar oss. Vi andas fortare och inte så djupt. Avslappningsövningar, eller att bara stanna upp och ta djupa andetag, hjälper kroppen att tagga ner och minskar smärtan. Allt man kan göra för att slappna av och varva ner kan hjälpa: Rörelse, Varmt bad eller dusch, mjuk massage tex. Sådant får också kroppen att producera sina egna smärtlindrare - endorfiner - och må-bra-hormonet oxytocin. Akupunktur kan ge effektiv avslappning om man är en person som svarar bra på det

 

Störa smärtsignalerna

Vi känner smärta när nervsignaler når hjärnan med budskapet: Det gör ont. Vid en skada skickas sådana signaler från nervändarna i det skadade området hela tiden. Ett sätt att smärtlindra kan då vara att störa, eller överrösta de där signalerna. Når inte signalerna fram så upplever vi inte smärtan även om det fortfarande egentligen gör ont. TENS är en behandling där man skickar elektriska pulser genom det onda området. De nya TENS-signalerna liknar nervsignaler och de stör (och i bästa fall konkurrerar de ut) smärtsignalerna. TENS känns surrande eller stickande. Man upplever det nog olika, men jag tycker det är skönt.

Ett annat sätt att hindra smärtsignalerna är med bedövande salva om smärtan är ytlig. Annars kan man få injektion med bedövningsmedel för att få en relativt långvarig bedövande effekt

Stärka kroppen och dess system

Som vi sett finns det många sätt att minska och bedöva smärta. Flera av dem, som cirkulation, avslappning, hjälper även kroppen på lång sikt genom att underlätta läkning. Smärtlindring kan vara viktig eftersom det kan hjälpa oss att klara av att röra oss lite mer. Att vara stilla, eller hålla en kroppsdel still, bryter ner kroppen i längden. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att smärtan har en orsak och det är inte till långsiktig hjälp att bara behandla symtomet - smärtan - utan att samtidigt behandla orsaken.

När det gäller långsiktig smärtlindring, verkar träning vara det allra viktigaste. Orsaken till smärtan kan vara en skada eller överbelastning som beror på för svaga muskler. Även om det inte är så, kan starkare muskler runt ett skadat område minska belastningen och skydda mot nya skador. Omvänt gör stillastittande/-liggande att vi lättare får ont eftersom man blir svagare och svagare. Muskler behöver underhållas för att inte förloras. Även mycket lite träning är bättre än ingen och oftast är det det bättre med "lite och ofta" än "mycket då och då".

Förutom träning så stärker vi kroppens läkande och underhållande system genom att äta bra och sova bra. Att ändra kost, tex ta bort inlammationstriggande matvaror, kan för en del (tex för mig) också ge en tydlig smärtlindring. Det kan vara mycket värt att satsa en del energi för att ge kroppen bra förutsättningar, även om jag också helst ligger i soffan och äter choklad mina värsta dagar.

Medicin

Det är väl konstigt att ha ett avsnitt om smärtlindring och olika sätt att behandla smärta utan att nämna medicin. Det finns massor av olika typer av smärtlindrande mediciner, både receptfria och som kräver recept. Kom ihåg att det som funkar för någon annan, kanske inte passar dig, så det kan behövas en lång tid och mycket tålamod med biverkningar för att prova ut och hitta rätt behandling. Jag tänker inte rekommendera eller avråda när det gäller mediciner. Det är utanför mitt kompetensområde, men jag kan berätta lite om olika typer av smärtlindrande medicin.

Sidor om hur man kan behandla och lindra smärta

Läs vidare:

bottom of page