Om mig
Eva Hylander
Jag, som skriver här på Värkvardag, heter Eva Hylander. Jag har levt med daglig värk sedan 2003 och innan dess haft perioder av värk i ytterligare 20 år. Jag har hypermobilt Ehlers-Danlos syndrom (hEDS). Det är ett genetiskt fel som gett mig skör och för töjbar bindväv. För mig innebär det bl.a. instabilitet i nästan alla leder med skador, förslitning och smärta som följd, muskelsvaghet och efter många år med värk även mental trötthet (hjärntrötthet).
Tipsen på denna hemsida är hämtade ur mina erfarenheter. Varje persons värk och behov är unika och allt kommer inte passa alla, men jag tror att många av tipsen kan vara användbara oavsett diagnos.
Om Värkvardag
Värkvardag är som en bok på nätet där jag skriver om tips, som kan underlätta vardagen när man lever med värk. När jag sökt tips på nätet tycker jag det är lätt att hitta råd om hur man kan minska själva smärtan med hjälp av avslappning, KBT, massage, tabletter mm, men de praktiska tipsen gömmer sig i olika forum på sociala medier eller i slutna grupper. Jag ville att det ska finnas en sammanställd bank av information om vad man kan få, köpa, göra och tänka för att livet ska fungera så bra som möjligt, trots värken.
Här hoppas jag du ska hitta något nytt, som du inte visste eller inte kommit på än, och som kan göra din vardag och ditt liv lite lättare och roligare. Värk tar så mycket plats och energi. Jag kan inte bli av med min värk, men med olika smarta lösningar kan jag spara på annan energi, så att jag får mer ork över.
I Tipsbiblioteket hittar du tips på allt från hur man kan avlasta, vila och behandla den värkande kroppsdelen, till smarta saker som minskar belastningen och tips på vilken hjälp man kan få genom vården och samhället. Där finns också en ordlista som förklarar termer och titlar som man stöter på i kontakten med vården och myndigheter och en sida med länkar till information i text, ljud eller video. Tipsen är sorterade under olika rubriker, se här bredvid. Där du läser om saker och stöd, finns det länkar till butiker som säljer just den sak som du läst om. Om länken går till en annan websida än Värkvardag, eller till ordlistan, öppnas den i ett nytt fönster
Värkvardag fylls på vartefter, i den takt som min värkande kropp tillåter. Vill du få veta när det finns nya avsnitt att läsa, kan du prenumerera på Värkvardags nyhetsbrev . Du kan också gilla/följa Värkvardag på Facebook eller Instagram (@varkvardag).
Förutom det jag själv kommit på, har jag fått mina tips framför allt från Värkmästarkursen på Värkstaden, Smärtrehab på Danderyds sjukhus i Stockolm och olika böcker, artiklar, bloggar, poddar och videos jag har hittat genom åren. Jag har inte tillräckligt med energi för att ange källor för allting i texten. Undrar du över var jag fått något ifrån, så mejla en fråga. Texten är inte heller granskad av någon, så det kan absolut förekomma fel. Se de här texterna som tips från en smärtpatient till en annan. Ta till dig det du tycker verkar vettigt och passar dig och strunta i resten. Skriv ut och sprid tipsen så mycket du vill, men berätta gärna att det var här du hittade dem.
Lycka till i din värkvardag / Eva
Om det praktiska
De ord i texterna, som har en linje under sig, är länkar. Om du klickar på det/de orden kommer du direkt vidare till en ny sida på Värkvardag, som handlar just om det, eller förklarar ordet, eller så öppnas en extern sida, tex en affär för hjälpmedel eller en youtubekanal. Externa sidor öppnas i ett nytt fönster.
Du kan alltid komma tillbaka till sidans topp genom att klicka på den gröna pilen till höger på varje sida.
senast uppdaterad 2023-08-24