TIPSBIBLIOTEKET
Inledning Tipsbiblioteket
Värkvardags tipsbibliotek är en en samling texter om allt möjligt som man kan göra, tänka, få eller köpa för att underlätta sin värkvardag. De är indelade i ett antal kategorier för att du lättare ska kunna hitta det just du behöver.
Saknar du tips inom någon område, skriv till mig och önska.
Kroppen
Var sitter värken? Är det händer, knän, rygg, eller huvud som värker?
Här finns det tips uppdelade på olika kroppsdelar kopplade till värk.
Tänka och känna
Hur kan man tänka, förbereda sig och planera så att det blir mer ork kvar i slutet av dagen och i slutet av veckan. Att forska på sin egen smärta och ställa frågorna "Hur, var och när gör det ont?" ger en bra bas för att komma vidare i arbetet att må bättre.
Behandla
Att lindra och behandla smärta kan göras på många olika sätt - Värme, kyla, massage, avslappning, akupunktur, TENS... och medicin såklart. Olika typer av smärta kan behöva olika sätt och olika personer kan behöva olika sätt. Jag behöver pröva mig fram för att se vad min kropp och min smärta svarar på.
Göra
Det finns mycket som jag vill men inte kan göra, men det finns också mycket som jag kan göra om jag har bra grejer och stöd, gör det i korta pass och/eller ändrar i ställningar och sättet jag gör det. Jag vill dela med mig av mina tips på hur jag gör för att sova ok, läsa, skriva, göra trädgård- och hushållsarbete mm. Skriv gärna och tipsa mig om vad du vill läsa om för aktiviteter.
Få hjälp
Känner du till att det finns Ortopedingenjörer som kan prova ut lämpliga ledstöd, skor mm, Handikappersättning för merkostnader pga av funktionsnedsättning, att man kan få sjukpension även från tjänstepensionen, att man kan få anpassningar till arbetsplatsen genom arbetsförmedlingens arbetsterapeut, vad en kurator, präst eller psykolog kan hjälpa till med?
Det finns en hel del hjälp att få genom vården och samhället, men det svåra är att hitta den. Därför ger jag dig här tips på hur du kan hitta medicinsk, praktisk, ekonomisk och mental hjälp.
Innehåll Tipsbiblioteket
Länkar
Här tipsar jag dig vidare till andra sidor med information eller butiker där man kan köpa eller hyra sådant jag tipsar om. Jag har med Värkvardag velat göra en samlad plattform för information, kunskap och bra tips, men det finns naturligtvis mycket bra information på nätet. Det finns bra artiklar, böcker och bloggar att läsa, poddar att lyssna på , videoklipp med föreläsningar, tränings- och behandlingstips att titta på. Det finns ett stort värde i att få kontakt med andra som delar samma erfarenheter. Det kan man få genom olika riksförbund och patientföreningar. Här finns också samlat länkar till användbar information på vårdens och myndigheternas sidor.
Ordlista
Vem gör vad? Vad betyder alla förkortningar och ord som vård och myndigheter använder? Här behövs en särskild Värk-ordlista.