top of page

Fest och firande

Att fira och att träffa vänner på fest kan ge mycket energi och är viktigt för att vi ska må bra på många sätt. Vi behöver känna att vi tillhör ett sammanhang och vi behöver få glömma vardagen ibland, kanske särskilt om vardagen är full av smärta, oro och trötthet.

 

Samtidigt innebär också fester ofta oro innan och mer smärta och utmattning under festen och efteråt för många av oss med värk. Kanske känner jag mig efteråt så besviken och slutkörd att jag ångrar att jag ens var med.

 

Jag har många gånger stannat hemma och andra gånger önskat att jag stannat hemma, men många gånger har det också gått bra och genom åren har jag förstått mer och mer vad som gjort att det blivit på det ena eller andra viset och hur jag kan förbereda mig så att det blir så bra som möjligt.

Det man kan göra kan sammanfattas i beredskap, avgränsning och avlastning. 

  • Att vara förberedd minskar spänningar och minskar risken för obehagliga överraskningar, 

  • Att avgränsa belastning och intryck genom att dra sig undan eller skärma av spar energi 

  • Att avlasta genom att göra sittandet bekvämt och ergonomiskt minskar värken.

Vila innan

Se till att vara utvilad innan. Dvs om festen är på kvällen, se till att dagen blir så lugn som möjligt och undvik projekt och aktiviteter som tröttar ut kroppen. Om festen är på dagen får dagen före vara en vilodag. Planera också in tid för en stunds vila i lugn och ro precis innan festen börjar, eller innan du ska åka. Jag gör mig i ordning och plockar ihop det som ska med, sen lägger jag mig på sängen eller soffan med lite musik eller ljudbok (för att skingra tankarna), blundar och andas i minst en kvart. 

Det gör stor skillnad att inte komma trött och stressad till en fest, så om festen ska kunna bli trevlig är detta tips nr 1

Vila under festen

result_img_2021_08_27_23_05_53.jpg
happy-new-year-champagne-home-party-picj

Som alltid i Värkvardagen, så är det viktigt med pauser. Även roliga och bra aktiviteter blir ansträngande i längden och det blir oftast bäst när man vilar lite och ofta.

En fest eller fin middag tar sina timmar och jag klarar inte att hålla hållningen, humöret och smärtan i schack så länge. (Och om jag ändå gör det kommer jag rasa ihop nästa dag istället). Så vad gör man?

1) Åker till festen, men stannar inte så länge. Glöm då inte att ta med i beräkningarna att det tar tid att ta sig dit och hem också). 

2) Åka till festen och planera in att dra dig undan en stund, en gång, eller flera och på så sätt sammantaget vara med mer.

 

Jag väljer oftast alternativ 2 och här följer lite konkreta tips för att det ska fungera bra att vila under en fest.

Vilrum

Fråga innan om det finns ett rum dit du kan dra dig undan. Helst med en säng eller soffa att kunna sträcka ut sig på en stund. De flesta vill hjälpa till och ordna det om det går. När det inte finns något att ligga på, som i en kvarterslokal, brukar jag ha med en madrass, eller stranddyna, en kudde och gärna en filt, som jag lägger på golvet i någon avskild hörna. Om det inte går att ligga någonstans eller om du känner det obehagligt eller svårt att ligga på golvnivå, kan en solstol som man kan fälla ner ryggen på, vara en ok kompromiss. 

 

Om det handlar om en hel helg med vännerna eller släkten. Be att få det mest avskilda rummet, så att du kan dra dig undan dit och få vara bara med dig själv nu och då. Tillåt dig att inte vara social hela tiden, så att du verkligen orkar vara det när du är med.

Berätta

Självklart är det tråkigt att gå ifrån och det kan vara svårt att veta när det passar bäst, men hade jag stannat hemma hade jag ju missat alltihop. Innan jag går för att vila, berättar jag det för dem som sitter nära, så slipper de undra vart jag tog vägen och oroa sig. Det är också bra att be någon komma och säga till när det är dags för något man inte vill missa. Då behöver man inte själv ha koll på vad som händer på festen.

Hjälp att koppla av

Det kan vara svårt att koppla av mitt i en fest, så jag tar med mig mobilen med ljudbok, musik eller naturljud och bra hörlurar, som stänger ute de andra ljuden. Ibland behövs in-ear-hörlurar + hörselkåpor, eller noice-canceling-hörlurar, för att skapa en egen lugn bubbla att kunna vila i. Självklart är det lättare om det finns ett rum att gå till och stänga om sig, men att bara att ligga, blunda och stänga ute ljuden kommer också fylla på med energi, så att du sen kan komma tillbaka och njuta av festen igen.

Vila i tid

Vänta inte för länge innan du tar pausen. Om du redan har väldigt ont eller känner dig väldigt trött, kommer du inte hinna återhämta dig på 20-30 minuter och då är risken att du blir liggande där resten av festen istället, har det tråkigt och tycker synd om dig själv. Det hände mig ofta innan jag lärt mig att det krävdes medvetenhet och planering. Det är smart att redan innan göra upp en plan, kanske tillsammans med värdarna, så att vilan blir i god tid och istället hindrar att smärtan och tröttheten blir så illa.

Ihopfällbara hörselkåpor är bra att ha i väskan på fest
Brusreducerande hörlurar minskar ljudbelastningen på festen

Förberedelser

Lokalen

Ta reda på så mycket som möjligt om festen i förväg, så att du är väl förberedd på problem som behöver lösas eller genomlidas. Tex. Kolla upp om ni ska vara ute eller inne, om det är trappor/hiss och hur långa sträckor man behöver gå. Hur blir ljud-situationen (dämpad eller bullrig)? Kommer det vara musik? Är det fast eller fri placering? Finns det någonstans att gå undan?

 

Upplägget

Det kan kännas lite tråkigt, men kan verkligen hjälpa, att även fråga om upplägget på festen. Hur är körschemat? Vad kommer hända? När räknar man med att det blir mat? osv. En fest kräver mycket energi och då har vi inte råd med att dippa i blodsockernivån. Lägg ner lite snacks som extra energi i väskan så att du kan hålla blodsockret någorlunda jämnt om maten dröjer.

 

Med medvetenhet minskar oron och möjligheterna ökar att förekomma problemen ( tex Ute - ta med något varmt, Bullrigt - ta med öronproppar) eller åtminstone vara beredd.

Sitta länge

På fest blir det ofta så att man sitter eller står väldigt länge utan att röra på sig. Det är inte bra för någon, men med värk tex i rygg, bäckenfogar och höfter, kan det bli riktigt tufft. Det går dock att förlänga tiden som man kan sitta rejält, om man ordnar med bra material under baken - sitsen (bra stol, kudde mm), en riktigt bra hållning (mha muskler, ortos eller hållningskläder) och att inte sitta vriden, utan mitt emot den man tittar på.

Byta ställning

Gör dig ärenden att gå ifrån bordet ibland, eller res dig bara och stå en stund. Om du pratar med värdarna innan, be att få en plats med en vägg bakom, så att du kan stå utan att skymma någon annan. Om det inte går att ställa sig upp, kan man ändra lite på ställningen på stolen. Man kan också göra mikrorörelser, som att vippa bäckenet fram och tillbaka, sträcka, eller vrida på ryggen. Läs mer om mikrorörelse här

Sitsen

Jag alltid med mig en kudde att sitta på, om det är hårda stolar, och för att sitta mer ergonomiskt. Jag har en relativt liten, hårt stoppad kudde som jag har i en tygpåse, så får den handtag och ett skydd som lätt kan tvättas. Då kan jag sätta mig när som helst och nästan var som helst. Jag har större, ergonomiska sittkuddar hemma, men tycker ofta att de är för stora att ta med mig. Vid stora besvär kan det förstås definitivt vara värt det. Genom arbetsterapeut kan man tex få en kildyna, som ger en bättre vinkel i bäckenet, eller en tryckavlastande dyna. Det är bra att vara medveten om att kildynan ökar belastningen på benmusklerna. När kroppen lutas en aning framåt kommer mer tyngd på benen. Man måste liksom orka hålla emot lite så att man inte glider av stolen. Om man, som jag, är för svag i benen, blir det för ansträngande att sitta på en sådan, medan den som är normalstark i benen säkert inte märker det alls.

Det finns många olika dynor/sittkuddar att köpa, tex tempur/memoryfoam som formar sig efter kroppen men kan kännas lite stumma och hårda. Det finns förstås även mjukare varianter. 

Den här från 24.se tycker jag är riktigt skön. Den har ett ett hål mitt i kudden, som avlastar svanskotan.

Det finns också uppblåsbara sittkuddar som ryms i en handväska. De är smidiga och kan ju bli så mjuka el hårda man vill. En nackdel kan vara att det blir lite instabilt, dvs att det gungar lite eftersom man sitter på luft som kan flytta sig i kudden. Om man inte är för svag eller instabil i sig själv gör det inget utan det blir som bonus en väldigt bra mag-ryggträning. Två exempel på uppblåsbara sittkuddar: på Varsam och

Jysk

 

Om det fungerar i lokalen, tar jag istället med mig min rullstol. I min utprovade rullstol med fotplattor i rätt höjd och med en tryckavlastande sits, kan jag sitta mycket längre än på en matsalsstol (el fällstolar, pallar, långbänkar mm). Dessutom, om jag har rullstolen, kan jag slippa gå långa sträckor i stora lokaler eller ute. Jag vet att många som har en rullstol drar sig för att ta med den i festsammanhang, men för mig är det ett av de tillfällen då jag har väldigt stor nytta av rullstolen och då den gör mig friskare, genom att jag orkar vara med längre och njuter mer av tillställningen. Kom bara ihåg att välja kläder som inte hamnar i hjulen.

 

Vid foglossning och annan smärta, som gör det svårt att sitta upprätt, är en solstol typ "Baden-baden" ett bra alternativ till vanlig stol. Den är lätt att ta med i en baklucka och med en sådan i festlokalen, kan man fälla ner ryggen och upp benen så att man halvligger. (Jag har ätit många middagar inomhus i en sådan solstol och hade även min egen solstol i kyrkan, som jag regelbundet brukade åka till, under ett års tid 😀. Mycket praktiskt att slippa ta med en varje gång och utan den hade jag inte klarat att vara med alls.)

Hållningen

På en fest kan man ju tycka att man inte ska behöva tänka på hållningen, men tyvärr är värk ett dygnet-runt-arbete. Försöker jag ta ledigt, får jag betala i mer smärta sen. 

Ju bättre hållning, desto längre kan jag sitta utan att värken i rygg, bäcken, axlar och nacke ökar. 

Dels kan jag tänka på hållningen, men det finns också ortoser och hållningskläder som hjälper till att hålla ryggen sträckt och axlarna lätt bak-dragna. En sådan här ryggortos med stag har hjälpt mig många gånger när jag varit tvungen att sitta länge. (Man kan ha den under kläderna förstås 😊) Det kan finnas möjlighet att få en sådan genom ortopedtekniska avdelning. Fråga din läkare om det. Annars kan man köpa från tex Ortopedservice

 

Hållningskläder tex från Rehabgrossisten (tröjor - jag har ej testat deras)

Anodyne (finns både tröja och BH) är ett mjukt men effektivt stöd som man har under kläderna. Tröjan hjälper även axlarna till en bra position. 

Det finns också ett antal olika hållnings-selar som man kan köpa. Jag har inte provat någon som jag gillat, så jag ger inte något specifikt tips, men gör en googlesökning på hållningssele så kan du själv bläddra bland alternativen. 

Mitt emot

Det blir lätt så (och det är ju naturligt) att man pratar med den som sitter bredvid sig. Om kroppen fick önska, skulle vi alltid prata med och lyssna på den som sitter mitt emot, så att vi inte sitter med ryggraden vriden hela tiden. Det blir samma problem när man sitter vid bord och ska titta på någon som håller tal. Jag försöker tänka på detta och sätter mig gärna på ett hörn, eller så att någon jag vill prata med hamnar framför mig. Annars kan jag be den jag pratar med flytta sig lite för min rygg/nackes skull. Jag kollar också alltid var "scenen" är på större fester, och sätter mig så jag kan vrida hela stolen när jag behöver titta åt det hållet.

Mingla

För den som ffa har problem med att sitta, kan en mingelfest vara mycket bättre. Ofta finns det några stolar, så man kan vila ibland också, men när man går från den ena till den andra och är stående långa stunder, blir det förstås en belastning för fötter, ben, bäcken och rygg, särskilt om det är ena knät eller foten, som gör ont, så att man omedvetet tynger mer på det andra benet.

 

Sätta sig

En rullstol, rollator eller en bärbar pall är praktiskt att ha med på en mingelfest. Med en sittplats i handen är chansen större att jag sätter mig nu och då. I det här läget är rollator allra smidigast, eftersom den har en högre sits än rullstolen och vanliga stolar. När alla andra står är det lättare att delta i samtalet om man sitter högt. Det allra bästa är att ha en rullstol eller rollator till sig själv och hänger på en bärbar pall. Då kan den jag vill prata med sätta sig på pallen och vi hamnar i samma nivå, vilket blir bättre för både nacke och rygg. Fråga arbetsterapeut om möjlighet få en rullstol eller rollator utskriven som hjälpmedel

Skor

På fest vill man ju gärna vara fin och tyvärr betyder det ofta att det blir sämre för kroppen. Att välja ett par riktigt sköna skor, kan ge mycket mer tid att njuta av festen pga mindre smärta och trötthet.

 

Plant underlag

Utomhusfest kan innebära att stå på gräsmatta. Det ger ett större arbete för alla små stabiliserande muskler och står man på en lutande yta blir det sned belastning i lederna. Trampa runt lite för att hitta en så bra position som möjligt, där du känner att det inte spänner sig mer på ena sidan.

Sittkudde med hål i mitten. Ortopedisk sittkudde (24.se)
Kudde i en liten tygkasse
Kilkudde
result_img_2023_02_08_23_24_29_edited.jp
L Ryggstöd bak
L Ryggstöd fram
Mingel fest
Skor med klackar
L bärbar pall vinter.jpg

Ljud

Fest är ofta nära sammankopplat med hög ljudnivå. Det kan vara bakgrundsmusik, eller bara många människor på liten plats så att ljudnivån blir hög. När man haft smärta under en längre tid blir centrala nervsystemet känsligare, sk sensitisering, och tex ljud kan bli mer störande eller ta mer energi. Vet du om att du har svårt att orka med starka ljud eller ljudmattan av mångas samtal, finns det sätt att spara på energin. 

 

Filter-proppar

Mest effektivt tycker jag att det har varit med öronproppar med filter, eller selektiva öronproppar. Jag har Bellman ER. Det är en formgjuten propp med ett hål genom. Man sätter i ett filter med vald styrka, som sållar bort ffa bakgrundsbruset och gör det mycket lättare att samtala. Jag har två olika filter för olika situationer. Kontakta audionom för att göra avgjutning och beställa sådana öronproppar. Vid vissa diagnoser kan det vara möjligt att få, eller få bidrag till, dem. Köper man själv kostar de några tusenlappar. 

 

Andra ljuddämpare

Vanliga öronproppar gör det för svårt att samtala, men man kan ju sätta in dem när man inte ska prata, för att vila hjärnan en stund. 

Noice-canceling-hörlurar och hörselkåpor är också bra på att minska ljud, men de gör också att man inte kan höra det man vill höra och man blir lite osocial.

Vara social

Samtala

Att vara social, att samtala med någon eller en grupp, tar mycket energi. Den som är någorlunda frisk, stark, pigg och ffa smärtfri kan märka det när hen är lite trött, är förkyld, eller har PMS. För oss med värk är det så nästan hela tiden. Det är svårare att lyssna, tänka och formulera sig när smärtsignalerna fyller upp nervsystemet. Vi blir på riktigt trögare i huvudet av smärtan. Så det krävs mer koncentration att delta i samtal och det kan vara svårt att hinna reagera snabbt på skämt och kommentarer som flyger genom luften. Om det dessutom finns bakgrundsljud, så går det åt ännu mer energi. 

 

Frågorna

Sen har vi samtalsämnena… tex klassikern när man möter en ny person. "Vad jobbar du med?" Om du är sjukskriven eller är sjukpensionär (har sjukersättning) är den frågan inte särskilt kul och du vet att den kommer, om det finns personer du inte känner på festen. Jag har absolut tackat nej till fester bara för att jag inte orkar få den frågan. Det finns även andra återkommande frågor, som man kan behöva hantera bland folk. För mig är det tex "Mår du bra nu?", eller "Är det bra med dig?", och "Hur ÄR det? (Med jättesorgsen röst), "Har du provat __? Det MÅSTE du göra" och "Är du FORTFARANDE bara hemma". "Men OJ. Vad har hänt?" (när jag har rullstolen). En alltför vanlig fråga, som väl snarare blivit ett uttryck som alternativ till Hej, och som jag har riktigt svårt för, är "Allt väl?". De här frågorna ställs ofta av omsorg och välvilja, men ibland i en ifrågasättande och nedvärderande ton. 

Numera har jag landat mer i min situation (sjukpensionär med ständig värk) och övat mig på att höra och svara på frågorna, så nu går det bättre. Det är inte roligt, men det gör inte lika ont. Något som hjälper är att öva och det är bra att redan hemma i lugn och ro tänka ut vad du vill svara på de här frågorna om du får dem. Om du inte vill att ni ska prata om din smärta, svara kort och ställ en fråga till den andra om något annat, så visar du att du vill fokusera på andra saker just nu.

Ladda med energi innan

  • Kom så pigg som möjligt till festen. Se stycket om att vila innan. 

  • Kom beredd, dvs tänk igenom hemma i lugn och ro vad den här festen innehåller för svårigheter och belastningar. Rusta dig för att klara av dem. Tänk igenom vad du vill svara på frågorna.

  • Försök också komma med positiva förväntningar. Påminn dig om fester som blivit bra för dig, som gett energi. Tänk på någon person på festen som det blir roligt att träffa. Då kommer du tåla mer.

 

Skapa en mindre grupp

Det är lättare att orka vara social med en mindre grupp än ett helt mingel-party och lättare med en person än en mindre grupp. Om det inte är fast placering kan man ta med sig en eller några personer ifrån mängden. Då blir det lättare att koncentrera sig på samtalet. Varför inte ta en promenad med någon, så får ni komma ifrån en stund också. 

Om man "sitter fast" vid ett bord, kan du försöka tänka bort alla dem som inte sitter precis runt dig. Låtsas för en stund att du och de närmaste 5 personerna sitter på en restaurang och inte alls behöver bry er om de andra. Det kan funka riktigt bra och gör att du orkar längre.

Dagen efter

Dagen efter kommer ofta en baksmälla som inte har något med alkohol att göra. Mycket långvarig smärta kommer efteråt, så det kan bli mer smärta, även om du tyckte att du var väldigt duktig och följde alla råd (el i alla fall några 😊) Du kan också känna dig fullständigt utmattad, så det kan bli en riktigt tuff dag. Eftersom du är tillbaka i Värkvardagen har du inte heller distraktionen av festen kvar, utan bara den jobbiga värken och därför är det såå lätt att bli låg och ångra hela tilltaget. Då är det bästa att göra att tänka på hur roligt det var igår. Om det inte var roligt utan en fest du deltog i av plikt, kan du tänka på vad bra det var att du gjorde den insatsen och att nu är det gjort. Idag är det tid för att ta hand om dig lite extra. Redan när du skriver in den här festen i almanackan bör dagen efter markeras som vilodag, dvs en dag då krav och måsten läggs åt sidan. Kanske du behöver vila kroppen, bara ligga på soffan och ha en choklad-och-film-dag, eller så är det själen som behöver få vila genom att du prioriterar att göra sådant som ger energi och inte tröttar ut dig mer.

 

Som du märkt av denna låånga text, så finns det en hel del man kan göra för att förbättra förutsättningarna för att det ska bli roligt att vara på fester och middagar trots värk.

Genom att vara ordentligt förberedd och använda sin energi smart före, under och efter festen, tex med hjälp av tipsen i det här kapitlet, räcker orken längre och då kommer också festen kännas mycket mycket roligare än den annars skulle göra. 

FB_IMG_1625481929591_edited.jpg

...Jag tror jag får återkomma till den här sidan och skriva något om att vara den som bjuder till fest och kanske även något om barnkalas.

Läs vidare:

senast uppdaterad 2021-07-07

bottom of page