När ortos blir för stumt och hindrande och när utan ortos blir för oroligt och riskabelt kan denna DIY-lösning passa
Idag vaknade jag med rejäl smärta i ena axeln. Det man gör på natten har man ju inte kontroll över och jag hade lagt armen på ett skumt sätt så att axeln vridits i fel läge. Sånt händer mig regelbundet eftersom jag är mycket överrörlig pga mitt syndrom - hypermobilt Ehlers Danlos Syndrom* (hEDS). Så eftersom jag idag måste ta hand om min axel på bästa sätt, blir det idag ett axel-tips.
Bästa återhämtning är ju oftast lite vila och värme men också att röra på leden för att få genomströmning av blod som forslar bort slaggprodukter och skyndar på läkning. Det svåra är ju bara att röra lagom. Rör jag armen för långt ut eller upp, eller (ännu värre just idag) vrider armen bakåt, så triggar det smärtan och irriterar skadan och så börjar vi om igen.
På dagtid kan jag ha viss koll på mina rörelser, men det är mycket vi gör utan att tänka på det också. Så jag vill hjälpa min axel lite att hålla sig på plats, eller åtminstone inom rimliga gränser. Jag skulle kunna sätta på en axelortos (ledstöd för axeln) men den är lite klumpig, hindrar lite för mycket idag, trycker på nacken och skär in i armhålan. Om jag inte använder något stöd alls är istället risken stor att jag går omkring och liksom håller in armen mot kroppen för att inte riskera att förvärra det. Då blir jag spänd i musklerna i axel, överarm, nacke och skuldra och det blir mer smärta nästa dag. Vid en sådan här liten incident kör jag istället med ett litet vardagsknep som ni ser på bilden. Med ett elastiskt band eller tyg runt kroppen och överarmen kan jag småplocka med saker, men armen hindras från att göra alltför yviga rörelser. På det sättet rör sig armen naturligt och avslappnat och slipper de värsta omedvetna rörelserna, som drar igång smärtan. Jag kan slappna av när jag vet att jag inte behöver vara orolig för smärtsamma rörelser.
Man kan ta en halsduk, en sjal, eller varför inte ett par tights. Det underlättar den naturliga rörelsen om bandet är töjbart och det är viktigt att inte knyta åt det hårt. Det är meningen att armen ska kunna pendla utan problem. Jag använder här ett brett elastiskt band, 180 cm långt, som är användbart till mycket. Det är köpt på 24.se under namnet "stödbindor för knän och leder" men är tyvärr just nu slutsålt. På Helpforyou finns en liknande band som de kallar "Bandage Wrap. - Knä". Genom fysioterapeut eller arbetsterapeut kan man få ett brett mafraband som man syr kardborre på eller använder med bandage-fästen. Catell AB, som säljer dem, säljer bara till företag, men kanske ska öppna för privatpersoner. Jag får återkomma då. En bandage-linda blir nog lite för sladdrig, men lindar man flera lösa varv kan det nog funka.
Vill du få mer tips om axlar så finns en hel avdelning om axlar på hemsidan:
Axlar introduktion
Under kategorin "Göra" finns ett avsnitt om att läsa, som också innehåller användbara tips för onda axlar
Februari 2022 - Eva Hylander
*Det kan säkert bli lite tjatigt att jag skriver namnet på min diagnos både nu och då, men jag anser att det behövs för att fler ska veta att detta syndrom finns. Det är väldigt okänt (både i samhället och i vården) men inte särskilt ovanligt har det visat sig. Vill du lära dig mer om EDS? Läs tex socialstyrelsens text här
Värkvardag är en hemsida med tips om allt möjligt som minskar värken och ökar orken när man lever med långvarig smärta. Den fylls på vartefter och du kan få uppdateringar genom att tex prenumerera på nyhetsbrev och blogginlägg till din mejladress
Du kan också följa Värkvardag på FB och instagram
Jag har också börjat göra filmer och lägga dem på youtubekanalen Värkvardag. Prenumerera gärna på den också
Comments