top of page

Avlastning och vila för axlarna

Vila

Microvila

Viktigast för axlarna verkar det vara att microvila, dvs att ta korta pauser i aktiviteter och ställningar, som belastar axlarna. En microvila kan vara att bara släppa ner armarna, lägga händerna i knät en liten stund. Om musklerna runt axlarna är spända, kan det vara bra att veva runt lite med armarna, kanske dra upp axlarna och spänna dem ordentligt för att sedan slappna av, så att de sjunker ner i rätt och avslappnat läge. Det kan också vara skönt att ligga på en säng, eller luta sig fram över ett bord och låta armen från den onda axeln hänga och pendla försiktigt fram och tillbaka.

När man går

Om det gör ont när man går, för att det liksom rycker i axeln i varje steg, hjälper det att liksom "koppla på" musklerna tex genom att böja armarna och röra dem i takt med stegen.   Annars kan man stoppa händerna i fickorna, eller knyta en sjal runt kroppen, som man kan stoppa in armarna i, så att de ligger ganska stilla. Det hjälper också att hålla armarna tätt intill kroppen. 

När man ligger

Det kan vara skönt att lägga något under armar/axlar, så de får ett bra stöd. Ligger man på rygg kan det vara tunna kuddar, ett vikt eller tjockt täcke eller handduk. Det är bra att lägga under båda axlarna, även om bara den ena gör ont, så att inte kroppen ligger snett och det sen ger smärta i ryggen tex. Ligger man på sidan är det skönt att ha en tjock kudde mellan armarna, så att den övre armen vilar på kudden. Då hänger inte armen i axeln och den får vila ordentligt.

När man sitter

När jag har som värst ont i axlarna har jag gärna något i knät, som jag kan lägga underarmarna på när jag sitter. Helst har jag något mjukt, tex en kudde, men ibland får det duga med en väska eller ihopvikt jacka eller vad som finns till hands.

Byta ställning

Som för alla onda kroppsdelar hjälper det att ofta byta ställning. Att varva mella olika aktiviteter och ställningar ökar cirkulationen och syresättningen till cellerna och minskar risken för krampande muskler och sned belastning i leder. En vanlig jobbig ställning för axlarna är lång tid vid datorn med axlarna en aning uppdragna av stress eller fokus på uppgiften och armarna i samma ställning medan bara fingrarna rör sig på tangentbordet. En annan jobbig ställning för axlarna är förstås att hålla armarna högt. Ta ofta ner dem och microvila eller växla ofta mellan två aktiviteter i olika ställningar. Ställ alarm, annars rullar tiden lätt iväg.

Avlastning

Axlarna blir mer belastade ju längre ut från kroppen vi gör något och alldeles särskilt om vi gör något med händerna ovanför huvudet. Vanliga aktiviteter som är påfrestande för axlarna är tex att tvätta håret, hänga tvätt, vattna blommorna, ställa soppgrytan mitt på bordet och att hälla av pastan.

Nära kroppen

Stå nära.

Istället för att sträcka sig fram och tex hälla upp vatten i ett glas på andra sidan bordet, se till att stå nära det du ska göra. Dvs ta först glaset och kannan intill dig och häll upp vattnet precis framför dig.

Bära nära.

För att minska belastningen kan man hålla in armbågarna mot kroppen, när man lyfter något. Det är smart att bära saker genom att hålla dem mot kroppen. Om det är möjligt, dra intill dig det du ska lyfta och lyft med hjälp av hela kroppen och inte bara med armarna. Bäst är om man kan böja benen innan man lyfter och sen lyfta genom att resa sig. Då tar benen en stor del av belastningen. Om inte föremålet är varmt, som en gryta, kan man “kram-lyfta” och “kram-bära”, dvs man drar snabbt in föremålet mot magen och håller om det med en, eller helst båda armarna, sen kan man gå med det dit det ska. Det kan kännas fånigt om föremålet inte är särskilt tungt, men under en dag blir det många tillfällen då vi lyfter och bär saker, så det gör stor skillnad för den totala belastningen.  Går det inte att kram-bära, kan man åtminstone bära med båda händerna för att fördela belastningen. När man måste lyfta med en hand, kan den andra stödja under det man lyfter.

Ha saker i bra höjd

Att sträcka och hålla händerna ovanför axelhöjd kräver mycket av axlarna. Om det är möjligt är det bra att organisera om i kök, badrum och garderob, så att man har saker man ofta använder i lagom höjd, helst bänkhöjd, men annars max brösthöjd. Jag har tagit en låda i köket, direkt under bänken, där jag har allt möjligt som jag behöver varje dag.

Tvätta och fixa håret

När man måste hålla händerna högt (som tex när man tvättar, torkar och kammar håret) kan man ställa sig nära väggen, sträcka upp armarna och sen luta armbågarna mot väggen. På så vis får axlar och överarmar vila lite medan underarmar och händer kan röra sig och göra det de ska. En annan lösning, som jag provat med lyckat resultat, är att snagga håret så kort att det går på ett ögonblick att tvätta, torka och fixa det. Det minskade belastningen på mina axlar och händer oerhört mycket

Alternativ till att lyfta och bära

Dra det tunga

När det gäller varma grytor och annat i köket, kan man ha en ihopvikt handduk på köksbänken. Om man bara lyfter över grytan på handduken bredvid spisen, kan man sen dra den över bänken fram till diskhon, för att tex hälla av pastan. Prova även att bara vippa grytan och inte lyfta den när du ska hälla ur den. Det gäller även vattenkokaren, kaffekannan och annat i köket.

Väska och kasse

Undvik helst helt att bära väska/kasse i handen, eftersom all tyngd bärs upp av axeln då. Man kan tänka att man kan bära i andra handen om man bara har ont i ena axeln, men risken är stor att man då överbelastar den andra axeln och snedbelastar ryggen, eftersom man inte kan byta hand.

 

Har man ett skärp el liknande kan man knyta kassen i det, så att man bär den med rygg och ben istället. Bäst blir det om man hänger en kasse vid vardera höften för en jämn belastning.

Axelväska är bättre än att bära i handen, särskilt om man hänger bandet tvärsöver kroppen, men det kan göra ont i axeln och då väljer man att bära bara på ena sidan och snedbelastar. Om man inte hänger bandet tvärsöver, utan låter väskan hänga bara på ena sidan, spänner man den axeln för att hålla kvar väskan, vilket ger en onödig anspänning i den axeln.

 

Ryggsäck

Ryggsäck kan fungera, beroende på var i axeln det gör ont och hur ryggsäcken ser ut. Med ett bra avbärarbälte som dras åt runt höfterna flyttas mycket av tyngden dit och axlarna avlastas. Det finns både stora och små ryggsäckar med rejäla avbärarbälten. Titta på sportaffär. Det finns även ryggsäckar utan axelband, som bara hänger på höften. Det låter som en bra idé, men jag har själv inte prövat det.

Bära på huvudet

Att bära på huvudet är ett väl beprövat sätt att bära i världen, men det kräver starka nackmuskler och de flesta av oss här i Sverige har inte övat upp dem. Då får man annars även fin hållning på köpet.

Läs mer om alternativ till att lyfta och bära i avsnittet "Ha saker på hjul" på sidan om saker som avlastar rygg och bäcken.

Nackkrage med stag_edited.jpg
L Påse i byxlinning.jpg
Undvik vridningar

När man vrider armen, följer rörelsen med hela vägen upp i axeln, därför kan vridrörelser vara svåra när axeln gör ont. Om man vrider kroppen och lyfter vid sidan, blir belastningen i axeln sned. Se därför till att göra så mycket som möjligt rakt framför kroppen. Vänd först hela kroppen mot det som tex ska lyftas, lyft sen, gärna med båda händerna. Det är inte alltid möjligt, så det finns flera situationer som blir extra svåra när det gör ont i axeln.

Händerna bakom ryggen

Att göra saker bakom ryggen frestar på axlarna. Du kanske inte tror att du brukar göra något bakom ryggen… tills du får ont i axeln ;). Det svåraste att vänja mig av med var att stänga dörren bakom mig, när jag går in i ett rum, särskilt på toaletten. Jag går in i rummet och på väg över tröskeln tar jag tag i handtaget på insidan och drar med mig dörren bakom mig, när jag fortsätter in. Det går på automatik, men funkar inte med smärta i axeln. Istället får man gå in, vända sig om och dra dörren mot sig för att stänga.

Lite av samma problem blir det, när toapappret står eller hänger längre bak än man sitter. Har man ont i axeln bör man kolla var pappret finns innan man sätter sig. Är det för långt bak? Ta då pappret innan du sätter dig, för att slippa vrida bak armen och riktigt röra runt i axeln. Ett alternativ är att ställa pappersrullen på en pall som placeras snett framför toaletten. Torkandet kan i sig vara problematiskt. Man får prova sig fram till hur man kan hålla handen utan att det gör ont i axeln helt enkelt (eller använda andra handen om man bara har ont i ena axeln).

Nyckel och handtag

När jag vrider om nyckeln eller trycker ned ett handtag, sätter jag armbågen in mot kroppen, så att bara handled och underarm deltar i vridningen.

I sängen

En situation som är besvärlig med onda axlar är att nå sina saker och lampknappen när man ligger i sängen. Det vanligaste är väl att ha ett sängbord intill väggen bredvid sängen. Om man ligger på rygg och sträcker ut armen för att ta något på bordet, blir det en vridning i axeln och ofta till och med en ganska onaturlig rörelse. För att nå mobilen, glasögonen, boken mm som ligger där är det bäst att vända sig på sidan och ta sakerna med den hand som då är överst. En annan lösning är att flytta ut bordet från väggen, så att det räcker att sträcka ut armen lite åt sidan och inte bakåt, men nackdelen är då att bordet är i vägen när man ska i och ur sängen. Ett sängbord på hjul underlättar verkligen. Man kan också stoppa in de saker man behöver nå under/vid kudden om man ligger på rygg, eller under bäddmadrassen på den sida man har händerna om man ligger på sidan. Då kan man nå dem utan att ens sträcka ut armen. Lampknappen är svårare. Den hänger där den hänger. Jag har helt enkelt låtit bli att använda sänglampan och istället använt en liten läslampa på sängbordet, eller mobilen.

Klä på och av sig

Att klä på sig innehåller en flera svåra moment när man har ont i axlarna: Händerna över huvudet, bakom ryggen och även vridmoment. Man får ta det lugnt och fokuserat och tänka på hur man rör armen i de olika momenten. Några konkreta tips har jag också:

 

Välj smarta kläder.

När jag har ont i axlarna väljer jag tröjor/blusar som är rymliga och gärna med knappar, så jag slipper krångla mig in i dem. Jag har en cape, som jag använder istället för jacka när det är som värst, så slipper jag ett påklädningsmoment.

 

Be om hjälp.

Om det finns fler i hushållet, be om hjälp att få på kläder på framför allt överkroppen. Även strumpor och skor kan det behövas hjälp med, eftersom man behöver sträcka armarna för att nå fötterna. Det finns också strumppådragare. Fråga arbetsterapeut. Om man bor ensam, är påklädning en sådan sak man kan få hjälp med från hemtjänsten.

 

BH

Vi som behöver BH och har ont i axlarna har problem. Det gör ofta ont både att ta på den och att ha den på sig. Först och främst behöver man ha en BH som inte belastar axeln i onödan. Bäst är oftast sport-BH, som har breda band, som går nära halsen och in mot mitten av ryggen. Det avlastar axlarna bra. Nackdelen är förstås att de inte har så fin form och tittar fram i urringningen, men man kan anpassa kläderna efter BH:n eller ha en sådan BH när man inte ska träffa folk. Ännu skönare är det oftast att hoppa över BH helt. Om man har stor byst som jag, så blir det kanske inte så fint, Jag hänger då gärna en sjal, så att den hänger ned över brösten. Då tänker man inte lika mycket på det.

Förutom att det gör ont att ha en BH på sig så är de allra flesta BH:ar svåra för axlarna att sätta på sig. Antingen ska man knäppa hakar på sin egen rygg, knäppa fram och sen vrida den runt kroppen och krångla in armarna, eller så är det en sådan sportBH som man ska kränga sig in i som en tight T-shirt. För att kunna ta på mig BH själv väljer jag att använda en framknäppt variant, då slipper jag alla de problemen. Om man vill ha en snygg BH med smala band, som sitter långt ut på axeln, är det bra att välja en som är så bred som möjligt i ryggen och som sitter åt hårt runt kroppen. Då hamnar inte så mycket av tyngden på axlarna.

result_img_2021_03_19_14_24_00_edited.jp
Stödja på händer och armar

När det gör ont i axeln är det problem i sådana situationer då man brukar stödja kroppen med hjälp av armarna. Bara att luta huvudet i handen, eller lägga underarmarna mot ett bord kan kännas av i en känslig axel. Om man har ont i knän, höfter, rygg mm, blir det extra svårt, eftersom man då avlastar de ställena genom att använda armarna, vilket ger stor belastning på handleder och axlar. 

 

Ta sig upp ur soffan

(eller helt enkelt resa sig från sittande överhuvudtaget).

För att inte behöva ta stöd med händerna när jag reser mig ur soffan, behöver jag kunna resa mig med enbart benkraft. Jag måste se till att det finns plats rakt fram, så att jag inte behöver vrida kroppen när jag reser mig. Jag börjar med att hasa fram rumpan, så att den är nära kanten och sätter fötterna så långt bak det går. Sen lutar jag mig lite framåt, så att tyngden flyttas fram över fötterna och knäna. Jag spänner mag- och ryggmuskler och trycker ifrån med fötterna mot golvet när jag reser mig. Har soffan lite svikt kan man gärna studsa till lite och passa på att resa sig, när man får en extra puff uppåt. Att även sträcka armarna framåt samtidigt hjälper till ytterligare. För att hålla balansen kan det annars vara skönt att lägga en hand på armstödet eller ett bord, men inte lägga över tyngd på handen.

 

Ta sig upp ur och ner i sängen

Nästa utmaning är att ta sig upp ur sängen.

På rygg: Om man har bra magmuskler, så kan man ta sig upp i sittande genom att göra en “situp”. Då ligger man på rygg med något uppdragna knän och reser upp överkroppen med hjälp av magmusklerna. Det blir lättare om man lyfter fötterna och trycker iväg dem från kroppen samtidigt som man reser sig. Detta är nog det snällaste sättet att resa sig ur sängen för alla leder, eftersom man är helt rak i kroppen och man får lite magmuskelträning på kuppen. När man sen sitter i sängen med böjda ben gäller det att lyfta benen åt sidan över sängkanten och samtidigt vrida med överkroppen. Denna rörelse underlättas mycket av ett glidlakan och en glansig pyamas.

På sidan: Ett annat sätt att ta sig upp ur sängen är att ligga på sidan. Dra upp knäna, så att de och underbenen är precis vid sängkanten. Dra in den undre armen under kroppen. Spänn kroppen, släpp fötter och underben över kanten så att de faller mot golvet och tryck samtidigt ifrån med den undre armen ner mot sängen, så att hela kroppen pendlar med i fötternas rörelse. Om man inte spänt musklerna i ben och rygg, kommer överkroppen inte följa med i rörelsen.

Smarta saker som hjälper till för att resa, sätta och vända sig kan du läsa om här

Läs vidare:

senast uppdaterad 2023-08-25

bottom of page