top of page

Stöd för axlar

Det är svårt att stödja en axelled, som ska kunna vevas runt åt alla håll och kunna vridas. Här finns i alla fall några sätt att hålla axeln på plats och lindra smärtan

Ledstöd/ortos och kompression

Axelortos

De flesta ortoser/stöd jag provat genom åren har varit för lösa runt själva axeln. De har suttit åt runt armen och bandet har skurit in i den andra armhålan, där man spänner stödet runt kroppen. Det senaste jag provat (se bild) är dock mycket bättre. Det är elastiskt och sitter åt hela vägen. Det lyfter armen så den inte hänger i axelleden och drar också axeln något bakåt, vilket ger en korrekt hållning och därför avlastar axelleden ytterligare genom att den är rätt placerad. Det funkar också att ha sådan här ortos på båda axlarna samtidigt, vilket brukar bli mycket obekvämt. Jag har fått hjälp med denna genom Ortopedingenjör, men man kan också köpa den på Ortopedservice.

Axelortos bak - kopia_edited.jpg

Kompressionskläder

En annan typ av stöd för axlarna, är kompressionskläder och hållningskläder. Kompressionen stabiliserar leder, stimulerar musklerna och ökar cirkulationen. En kompressions(hållnings-)-T-shirt hjälper till att hålla axlarna på plats. Dem kan man köpa på Alignmed och i sportaffärer.

SDO

Det finns även kompressionsdräkter, som sys upp efter mått till patienten, sk SDO-dräkt (SDO=Sensory Dynamic Orthosis). Som en bonus håller den även brösten på plats, så att man inte behöver någon BH. Det är en stor och viktig avlastning för axlarna i mitt fall, för jag har en ganska stor byst. SDO-dräkt kan vara aktuellt om man har överrörliga axlar (och andra leder) och långvariga smärtproblem.

Axelortos fram - kopia_edited.jpg
SDO 1_edited.jpg

Tejpa axlar

Tejpa

Kinesiologitejp (eller kinesiotejp) lämpar sig bra för axlar. Innan jag fick kompressionsdräkt tejpade jag ofta. Det är en töjbar tejp och med hjälp av tejpen kan man stabilisera åt flera håll och samtidigt behålla rörlighet och funktion. För att få det rätt, be helst en kunnig fysioterapeut visa hur tejparna ska sättas i ditt fall. Allra bäst är det om du kan ta med en familjemedlem som får lära sig, eftersom det är svårt (eller kanske omöjligt) att tejpa sina egna axlar. Kan du inte få hjälp att ära dig, så finns en hel del olika instruktionsvideos på Youtube. Sök på kinesiotejp axel. (eller på engelska kinesiology tape shoulder) Jag har använt tre olika tejpningar, ibland alla tre på en gång, som på bilderna.

Hålla armen stilla

Att lägga armen i mitella någon längre tid är sällan en bra lösning för axeln, eftersom hela armen då blir orörlig med dålig cirkulation som följd. Dessutom blir det påfrestande för nacken att ha armen hängande på den, men vad ska man göra. När det gör för ont i axeln att gå, för att det rycker i axeln vid varje steg, kan det vara skönt att helt enkelt hänga upp armen en stund, så att det blir stilla i axeln.

Mitella

Det finna mitellor att köpa, eller så knyter man sin egen av en sjal.

Mitella-band

Jag har även problem med nacken och en klassisk mitella är mycket påfrestande för nacken eftersom hela armens tyngd hamnar där. Jag har dock hittat ett skönt alternativ till mitella. Det är ett mjukt band med kardborre i ändarna. Man gör  öglor mha kardborren och trär in armen i dem så att bandet går tvärs över ryggen istället för runt nacken. Sedan anpassar man storleken på öglorna så att armen hänger avslappnat. Kan köpas hos Skadebutiken och Gula rehab, men faktiskt billigast på Varsam

010_edited.jpg
Tejpning axel_edited.jpg

Sjal

En enkel och gratis lösning en stor mjuk, gärna lite töjbar, sjal runt axlar och överkropp, som jag stoppar in armen i under promenaden. Då hålls armen in mot kroppen och det rör sig inte så mycket i själva axelleden

Elastiskt band

Jag gör lätt onödigt yviga rörelser utan att tänka på det, pga min överrörlighet, och alla gör vi hela tiden rörelser som vi inte tänker på. Genom att hålla in armen mot kroppen med ett elastiskt band, tex ett mafraband, bromsas rörelsen lite både framåt, bakåt och uppåt och påminner då min hjärna om att vara observant i den här rörelsen och aktiviteten. Det kan vara bra när jag inte tycker att jag behöver använda ortosen, men vill vara säker på att inte göra något som drar igång smärtan.

L Mafraband som stöd för axel.jpg

Läs vidare:

senast uppdaterad 2023-08-25

bottom of page