top of page

Läsa

För att kunna läsa längre stunder behöver jag se till att jag sitter eller ligger i en bekväm ställning och att boken, eller tidningen hamnar så rakt framför ögonen som möjligt, så att inte rygg eller nacke överbelastas genom en negativ statisk ställning under lång tid. När jag har ont i händer eller axlar är det också en bra idé att ha någon form av bokstöd som håller boken åt mig. Det är en stor belastning på fingrar och axel att hålla en bok i luften. 

Något som ofta är en följd av smärta är koncentrationssvårigheter. Dels tar smärtan väldigt mycket energi och uppmärksamhet av oss, när den är intensiv, eller sitter i huvudet. Även mer lågmäld smärta, som man har länge, är uttröttande, utmattande. En trött och distraherad hjärna får naturligtvis svårigheter med att fokusera på att läsa överhuvudtaget.

Jag tycker om att läsa och därför har jag letat upp en del små saker att göra för att minska belastningen både på kroppen och hjärnan, så jag kan läsa trots min smärta.

Bokstöd

Att hålla i en bok är ett statiskt arbete för händer, armar  och axelpartiet. Att hålla en läsplatta kräver mindre arbete för fingrar/händer, eftersom man inte måste hålla i sidorna och bända upp boken. För att ta bort belastningen på leder och muskler och för att få en bättre vinkel i nacken, kan det vara bra att använda ett bokstöd, som håller i boken. Det finns olika typer av bokstöd. Det gemensamma för dem är att man ställer boken på något och sen spänner fast den. 

Bookseat

Mitt favorit-bokstöd heter Bookseat och är gjord som en liten saccosäck. Bookseat håller boken öppen och på plats med hjälp av en plastskiva och en resårsnodd. Det är en enkel lösning och kräver inga starka fingrar för att spänna upp eller att bläddra i boken. Den fungerar bra för många olika typer av böcker, plattor och för mindre tidningar. Nackdelen med denna jämfört med de flesta andra stöd, är att den är lite klumpig och tar stor plats. Den är därför svår att få med sig på tex en resa. Bookseat kan köpas hos hjälpmedelsaffärer, som Varsam och Reumashop, men också hos en del bokhandlare. Fråga gärna efter den i din bokhandel, så kanske fler kan upptäcka ett smärtfritt sätt att läsa.

Portabook

Portabook är tvärtemot Bookseat lätt och går att fälla ihop. Den är gjord i plast och är ihopfälld inte större än en lite tjockare plastmapp. Den går att ställa i 5 olika vinklar och fungerar både för böcker, läs- och surfplattor och laptops. Att ställa laptopen i en portabook använder jag mig av ofta, tex nu när jag halvligger i sängen och skriver detta. Eftersom laptopens skärm dessutom fälls uppåt kommer den ännu högre än en bok eller platta gör, vilket ger en bra vinkel för nacken för att läsa på skärmen när stödet står i knät, på ett sängbord eller på magen (liggande). Portabook kan tex köpas på Rehabshop och på Vobis livskvalitet

Andra bokstöd

Andra varianter av bokstöd är en mycket enkel, lätt och ihopfällbar variant i metall, som kan köpas på Fyndiq. Jag har nyligen börjat använda en sådan och den funkar riktigt bra om man sitter vid ett bord. Den klarar dock inte ojämna underlag så bra. Det går också bäst med inbunden bok, som har hård och stabil pärm, annars får man kombinera med en Gimble pockethållare, se längre ner. Hos Plusvardag  finns en robust, vacker variant i trä. Det är ju fint om man vill ha den stående framme med sin bok på ett bord bredvid läsfåtöljen. Hos Vobis finns flera varianter av bokstöd.

För den som ligger på rygg finns också en mer avancerad modell med en plastskiva på en ställning som man ställer in så att den är rakt ovanför ansiktet. Man slår upp boken och lägger den upp och ner på skivan, så att man ser bokuppslaget genom plastskivan. Fråga en arbetsterapeut, om du behöver en sådan.

Stöd för pocketböcker

Pocketböcker är svårare än andra böcker, eftersom man inte kan öppna dem helt. Det krävs ett konstant arbete i armar, händer och fingrar bara för att hålla upp den. Jag undviker därför pocketböcker så långt det går. Pocketboken är dock populär och billigare och en del böcker finns bara som pocket, så vi behöver ett sätt att lösa det.

 

Det går ganska bra att använda Bookseat(se ovan), eftersom den sätter boken i en vinkel, men de bokstöd som har ett plant bakstycke fungerar inte något vidare bra.

 

Gimble är en liten, enkel, ihopfällbar bokhållare som är särskilt utvecklad för pocketböcker. Gimble-bokhållaren håller bara boken uppslagen. Den står alltså inte själv, men den avlastar i alla fall fingrarna. Den har dykt upp i fler affärer de senaste åren och säljs av tex 24.se, Funkibator förlag och Bokvännen

 

Sidhållare

Det finns också en grej, som kallas sidhållare. Det är ett litet smidigt alternativ till bokstöd, om man kan hålla en inbunden bok men har problem att hålla upp pocketböcker. Finns hos Funkibator

Stora, tunga böcker

De har jag svårt att hantera. De är svåra att rigga upp i ett bokstöd också, om man inte har ett kraftfullt stöd i trä. Sådana böcker läser jag därför sittande vid ett bord, med boken liggande på bordet, eller lutande mot något så att den lyfts lite i övre kanten. Helst har jag den liggande uppslagen på det där bordet hela tiden, så att jag slipper lyfta fram och lyfta bort den varje gång.

Portabook uppställd.jpg
Sidhållare pocket

E-böcker

Många vill ha en "riktig" bok att hålla i, med riktigt papper och sidor där man kan se hur långt man kommit osv, men jag vill verkligen slå ett slag för E-böcker. En E-bok är en digitaliserad bok, som man laddar ner på en läs-platta, surfplatta, dator eller mobil. Det har många fördelar för mig med värk:​

  • För att låna eller köpa en E-bok behöver man bara en "skärm" och tillgång till internet. Dvs man behöver inte ge sig iväg till ett bibliotek eller bokhandel för att få tag i den bok man vill läsa. Detta underlättar mycket för oss som har för ont för att ta sig iväg hemifrån så mycket. Självklart kan man köpa vanliga böcker via nätet också och om man har tur ryms den i brevlådan.

  • Boken kan laddas ner och läsas direkt när man köpt/lånat den. De E-böcker man lånar på bibliotek kan man läsa i 28 dagar, sen går det inte längre att öppna filen, men man kan då låna boken igen och få 28 nya dagar.

  • E-böcker finns oftast i så kallat Epub-format. Det finns stora fördelar med det, för då kan man anpassa texten efter skärmen och egna behov. Man kan ändra storleken och typsnittet på texten, så att man kan se bra att läsa. Med större text kan man också ställa boken en bit ifrån sig och få en bättre läsvinkel och ändå se bra.

 

För att låna e-böcker behöver du kanske appen Biblio. Kolla med ditt bibliotek. Köpa e-böcker kan du göra tex på Adlibris, Bokon och Bokus.

Streamingtjänsterna (tex Nextory, Storytell, Bookbeat) har även e-böcker i sitt utbud

De år jag hade det som värst i fingrarna, hade jag inte kunnat läsa alls om det inte funnits E-böcker. Jag kunde inte hålla, eller bläddra i böcker, värken gjorde mig svag och fumlig. Eftersom det också blir svårt att göra andra saker med värkande fingrar, så var det fantastiskt att hitta ett sätt att kunna läsa igen. 

Läsplatta

Man kan naturligtvis läsa E-böcker på sin dator, surfplatta och mobil. Det praktiska med det är ju att man ofta har mobilen med sig och då har man även böckerna med sig. Jag läser dock helst mina E-böcker på en så kallad läsplatta ( E-boksläsare). En läsplatta är inte samma sak som en surfplatta. Läsplattor kan se olika ut och har olika mycket funktioner. Jag tycker det är bäst om den inte har genomlysning som andra skärmar, utan ytan är mer som ett vanligt papper. Det finns två stora fördelar med det. Det är mer vilsamt för ögonen och hjärnan att titta på en sådan skärm och man kan utan problem läsa utomhus, även i starkt solsken.

 

Den här läsplattan är en gammal “Letto” från Adlibris. Den väger och har samma storlek som en normalstor pocket, men är jättetunn, så den är lätt att ta med sig. Med ett fodral kan den också stå själv. Det finns andra märken och andra modeller, som säkert också är bra. En läsplatta håller ordning på var man ligger, så att när man väljer en bok, så öppnar den sig där man var sist. Den rymmer flera tusen böcker samtidigt, så trots att jag vill ha med mig flera böcker tex på semestern, så tar de tillsammans mindre plats än en enda pocket och jag behöver inte ens bestämma innan vilka jag ska ta med. Jag kan ta alla =)

Lyssna på böcker

Det finns andra sätt att läsa, än en fysisk bok. När jag inte orkar läsa själv, lyssnar jag istället. Det kräver betydligt mindre energi att lyssna till en bok, än att läsa själv. Det kan dessutom vara väldigt avkopplande och vilsamt, så jag lyssnar ibland på böcker, när jag ändå behöver ligga en stund för att vila ryggen eller benen. Allra bäst tycker jag att det är att lyssna när någon person jag tycker om läser högt för mig. Böcker, som både jag och min man vill läsa, läser han ibland högt för mig. Då får vi också en gemensam bokupplevelse.

 

Ljudböcker

Naturligtvis kan det vara svårt att få till “Live-läsning”, men det finns ju gott om inspelade ljudböcker också. Streamingtjänster för ljudböcker (tex Nextory, Storytell, Bookbeat) är populära, men de kostar pengar. Ett gratis alternativ är bibliotekets app Biblio. Där kan man låna digitaliserade ljudböcker och lyssna på dem direkt i mobilen, eller plattan. I Biblio loggar man in med bibliotekskortnummer och pinkod. Sen söker man en särskild bok, eller får förslag under olika kategorier. När man lånat den, kan man börja lyssna direkt. När man stänger av håller appen ordning på var du ligger till nästa gång. Detta är riktigt lyxigt, gratis och supersmidigt, men utbudet av böcker att välja ur är mindre än i betal-tjänsterna. Man kan förstås också gå till sitt bibliotek och låna ljudböcker på CD. 

Om man inte lyssnar på så mycket är det billigare att köpa de böcker som inte finns på biblioteket, än att prenumerera på streamingtjänst. Då äger man också boken. När man köper e-ljudböcker, kan man ladda ner dem, men de flesta har nu tjänsten att kunna lyssna direkt från sitt eget "bibliotek" av köpta böcker på hemsidan eller i butikens app (ex  Adlibris, Bokon osv)

Ställningar och ergonomi

Nacken

Att läsa kan vara väldigt påfrestande för nacken, om man håller boken så att man hela tiden måste böja nacken för att titta nedåt (även att bara hålla en bok ger spänningar i nacken). Detta är ett problem oavsett man läser sittande eller liggande. Om det ska vara riktigt bra för nacken måste man hålla boken så högt att det blir riktigt jobbigt för axlar och armar. Om jag har värk i nacke och övre delen av ryggen, behöver jag därför fundera på hur jag kan få boken att komma högre upp. Man kan tex lägga en tjock kudde i knät om man sitter, eller på magen om man ligger, som man "ställer" boken/bokstödet uppepå. Då kan underarmarna vila på kudden och axlar och armar får vila. Även en liten upphöjning gör skillnad. Bokstödet bookseat (se ovan) har fyllning även under boken, vilket innebär att boken höjs upp lite. Det gör den extra lämplig när man ligger och läser. Man ställer den mjuka “säcken” på magen och får då boken i en ok höjd.

 

Har man en sängbricka, kan man ställa ett bokstöd på den. Ännu bättre placering får jag om jag ställer boken med bokstöd på ett rull-sängbord, (sådant som man brukar ha på sjukhus och som kan rullas in över sängen). När jag tittar på film i sängen, sätter jag laptopen i min portabook och ställer den på rullbordet. Då kan jag få en perfekt vinkel och tom vilar nacken samtidigt.

Sitta i soffan

Jag sitter gärna i soffan och läser. Då lägger jag upp benen på soffbordet och har läsplattan i sin Bookseat stående på mina smalben. Jag slipper hålla i boken och jag ser bra eftersom jag kan förstora texten på plattan. Händerna blir fria till att hålla en mugg på magen eller så får de bara vila sig i knät en stund. Jag gör på samma sätt när jag sitter ute på sommaren, lägger upp benen på en stol och ställer bokstödet på benen eller på ett bord framför mig.

 

Två saker är dock viktiga att tänka på i den här ställningen:

1. Knäna: Kom ihåg att dra bordet intill dig så att du kan lägga hela underbenen på bordet. Om man bara lägger upp fötterna på bordet,  hänger benen ner, så att knäna fäller sig bakåt och ledbanden töjs ut. Spara på knäna genom att ha dem böjda åt rätt håll. 

2. Ryggen: Det är en ganska nedhasad ställning, så det kan vara skönt och klokt att peta in en liten kudde bakom ryggen så ryggen inte blir för böjd, utan får ett bra stöd.

 

Ligga

När man ligger på rygg och läser, kan det vara bra att höja ryggdelen av sängen lite, eller pallra upp med kuddar, annars kan det bli jobbigt för nacken. Om du inte har ont i axlarna, kan du kanske ligga på mage och läsa. Då behöver man inte hålla i boken och behöver inget bokstöd eller annat hjälpmedel.

Läs vidare:

senast uppdaterad 2021-04-07

bottom of page