top of page

Ordlista - Samhälle

Aktivitetsersättning

I stort sett detsamma som sjukersättning, men för personer under 30 år

Arbetslivsintroduktion (ALI)

En period då en person efter lång sjukskrivning flyttas över till arbetsförmedlingen. Tillsammans med en handläggare ser man över möjligheterna att återgå till arbetet, byta arbete eller omskola sig. Under ALI är det vanligt att man går någon kurs eller provar att arbetsträna. Under ALI får man inte längre sjukpenning, utan man får en motsvarande ersättning från arbetsförmedlingen istället. Efter ALI kan man ansöka om sjukpenning igen.

Färdtjänst

Att få åka taxi till ett billigare pris och ev med extra hjälp av chauffören. Den som har svårt att gå till närmaste busshållplats eller tågstation, eller som inte klarar att åka buss eller tåg pga fysiska eller psykiska besvär, kan ansöka om ett färdtjänstkort hos kommunen. Om de anser att man behöver färdtjänst, får man ett personligt kort med namn och foto att använda när man sedan beställer och åker för att få det lägre priset. Priset för färdtjänstresor varierar mellan regioner.

Förmånsintyg

Ett intyg, i form av ett kort, stort som ett betalkort, som intygar att personen har sjuk-, aktivitets- eller handikappersättning från FK. Intyget ger rätt till pensionärsrabatt, där det finns sådan.

Handikappersättning

Ersättning till personer som har merkostnader och/eller hjälpbehov tex pga skada, sjukdom eller medfödda funktionshinder. Ersättningen kan ges i olika nivåer, men man behöver ha ganska stora behov för att få även minsta ersättningen. Man ansöker om det från Försäkringskassan

Ledsagning

Att en person anställd av kommunen eller hemtjänsten följer med till vårdbesök eller något annat, för att kunna göra något som man inte klarar att göra själv. Det kan också vara till besök på kultur- eller fritidsaktivitet.

Personligt ombud

En person som hjälper till med kontakterna med vård och myndigheter tex. Man kan få ett personligt ombud om man inte klarar av att sköta sådana kontakter själv

Sjukersättning (stadigvarande)

Det som tidigare hette sjukpension. Man kan beviljas sjukersättning om försäkringskassan (FK) bedömer att man inte kommer kunna arbeta alls, eller bara till viss del, fram till ålderspensionering. Ibland kallas det stadigvarande sjukersättning, eftersom det tidigare fanns en tidsbegränsad sjukersättning, men den togs bort.

Sjukpension

Heter numera Sjukersättning

Sjukresa

Att få åka taxi till och från vårdbesök till ett lägre pris. Om man har svårt att ta sig till/från vårdbesök pga av skada, sjukdom eller funktionsnedsättning kan vårdgivaren bevilja sjukresa. Man får då ett plastkort med ett nummer som man använder då man beställer resan. Det kan gälla för en enstaka resa, som hem från akuten vid ett benbrott, eller gälla för alla vårdresor i många år. Man måste självkontakta den läkare, el annan vårdgivare, man ska besöka, för att få resor inlagda på kortet.

bottom of page