top of page

Ordlista - Kroppen och Vård

Arbetsterapeut (AT)

Den som bedömer behov av hjälpmedel i hemmet eller på arbetsplatsen och behov av bostadsanpassningar. Arbetsterapeuter finns bla på vårdcentraler, arbetsförmedlingar, rehabiliteringskliniker mm. Du behöver oftast inte någon remiss för att träffa en arbetsterapeut på vårdcentral, utan bokar bara en tid om du vill diskutera dina behov och möjligheter att få anpassningar eller hjälpmedel. Läs mer om vilken hjälp du kan få av arbetsterapeuter under Få hjälp/praktisk hjälp

Bäcken

Bäckenet är den ring av ben som sitter där ryggraden slutar. Det är skelettets mittpunkt och många muskler, både i överkroppen och underkroppen, fäster i det. Bäckenet är centralt för balansen och bildar med hjälp av bäckenbottenmusklerna en botten som alla inre organ vilar på. Bäckenet består av 5 ben och fem fogar - 2 bak (SI-leder), en i vardera sida/höften och en mitt fram (symfys). Vid foglossning är det bäckenfogarna som är mer rörliga än normalt.

Läs vidare:
Foglossning, Symfys, SI-led

Bäckenbotten

Det finns många viktiga muskler under bäckenet och mellan bäckenbenen på insidan. De kallas tillsammans för bäckenbotten. Bäckenbotten-musklerna bär tillsammans med själva bäckenet hela överkroppens tyngd och är som ett golv under alla inre organ i nedre delen av magen. När man väntar barn blir påfrestningen på bäckenbotten stor och alla som fött barn rekommenderas att träna sin bäckenbotten med sk knipövningar.

Se även: Bäcken

Centrala nervsystemet

Diagnos

Att få en diagnos är att få ett namn på den skada eller sjukdom man har

Dietist

En person som har kunskaper om mat och hälsa, om allergier och om hur kosten (vad vi äter) påverkar olika sjukdomstillstånd. Det finns ofta en dietist på vårdcentralen

Ergonomisk, ergonomi

När något är ergonomiskt menar man att att det är utformat på ett sätt som är bra för kroppen och hjälper oss att sitta, arbeta mm i bra ställningar som minskar risken för belastningsskador

Ergonomisk, ergonomi

När något är ergonomiskt menar man att att det är utformat på ett sätt som är bra för kroppen och hjälper oss att sitta, arbeta mm i bra ställningar som minskar risken för belastningsskador

Foglossning

Foglossning kallar man det när någon eller flera av bäckenets 5 fogar pga gravititet blivit mer mer rörliga än normalt. (Det ska bli lite mer rörliga för att underlätta för barnet att födas ut). Eftersom bäckenets funktion delvis är att stabilisera kroppen och bära upp den, blir det problem då fogarna rör sig och ibland även hakar upp sig. Det kan ge molande värk men även skarp smärta vid vissa rörelser. Särskilt stora steg, gå längre sträckor och att sitta kan bli problem.

Se även: Bäcken, symfys, SI-led, bäckenbotten

Frikort

Se Högkostnadsskydd

Fysioterapeut

Det som tidigare hette sjukgymnast.
Fysioterapeuten hjälper patienten att träna kroppen för att minska smärta, fungera bättre och för att tåla belastning. Man behöver inte remiss för att träffa en fysioterapeut och de finns både på vårdcentraler och på privata kliniker, som omfattas av högkostnadsskyddet.

Högkostnadsskydd för läkemedel

Det finns en maxgräns för hur mycket receptbelagda läkemedel ska få kosta per år för en person (2200kr år 2016). När man köper läkemedel, som omfattas av högkostnadsskyddet noteras kostnaden digitalt. När man kommit upp i halva summan, får man viss rabatt på priset. Rabatten ökar stegvis tills man når maxbeloppet. Då får man hämta ut sina mediciner gratis under resten av året, dvs till exakt ett år efter att man börjat notera läkemedelsköpen. Hur mycket man handlat för under året och hur stor rabatten är just nu brukar stå på apotekskvittot.

Högkostnadsskydd för vård

Det finns en maxgräns för hur mycket vården ska kosta per år för en person (1100kr år 2016). När man betalar för ett vårdbesök som omfattas av högkostnadsskyddet noteras kostnaden, numera oftast i ett digitalt system, annars på en “remsa”, som patienten tar med sig till varje vårdbesök. Om man betalat ända upp till maxbeloppet, får man ett frikort utskrivet, som gäller resten av året, dvs fram till exakt ett år efter att man började notera betalningarna. Under den tid frikortet gäller går man gratis på vårdbesök.

Kurator

En person som arbetar med att ge råd, stöd genom samtal (någon att prata med om det som är jobbigt) och information om hjälp som finns att få genom vården och samhället. Kuratorer finns på vårdcentraler, smärtrehabiliteringskliniker och många olika enheter på sjukhus. Det är läkaren på vårdcentralen som beviljar samtal med kurator, när man kommer med långvarig smärtproblematik. Ofta får man först 5 st, men de kan utökas vid behov.

Mikrovila

att avbryta aktivitet eller statiskt läge och låta kroppsdelar vila någon minut eller några andetag, för att öka cirkulationen och öka uthålligheten

Mindfulness

Detsamma som Medveten närvaro
En behandlingsmetod, eller ett sätt att minska stress, som innebär att man övar på att vara medveten om och närvarande i det som händer i nuet.

Opiater

Smärtlindrande ämnen som finns i opium. I sjukvården används vissa opiater, såsom bl.a morfin, kodein och noskapin. En nackdel med opiater är att de är beroendeframkallande.

Ortopedingenjör

Bedömer, ger och säljer ledstöd, skoinlägg, skor mm som ska stödja kroppen till korrekt belastning och avlastning. De finns oftast på en ortopedtekninsk avdelning (OTA) på sjukhus.

Ortopedteknisk avdelning

Den avdelning, på ett sjukhus, där man kan få hjälp med tex ledstöd, skoinlägg och andra saker som kan avlasta och stödja kroppen.

Ortos

Ett ledstöd, för att räta upp, avlasta och stödja t.ex knä, rygg, handled mm

Pacing

Pace=takt. Med pacing menar man att hitta en balans mellan aktivitet och vila som passar just min kropp, hitta min egen bästa takt.

Remiss

Ett brev som en läkare (oftast på vårdcentral) skriver till en annan vårdgivare, oftast en specialistmottagning eller ortopedteknisk avdelning, där hen ber att du ska få komma till denna mottagning och beskriver dina besvär och varför du behöver denna vård. Till specialister, smärtrehab, ortopedteknisk avdelning mfl kan man inte boka besök utan att ha en remiss.

SI-led

SI-lederna är egentligen inte leder utan 2 av bäckenets fogar. De sitter på varsin sida om korsbenet, som är den platta av ben som ryggraden kommer ned till efter svanken. SI-lederna går snett nedåt-inåt i riktning mot svanskotan. Under graviditet, vid foglossning, kan SI-lederna bli mjukare än normalt, så att det kan röra sig mer än det ska i fogarna. Då gör det ont, ffa att gå, eftersom man då drar benen åt varsitt håll så att det drar i SI-lederna. Ett sätt att minska smärtan är att träna musklerna som går runt och under bäckenet, de nedre rygg- och mag-musklerna och bäckenbotten-musklerna, så att musklerna kan stabilisera bäckenet istället.

Se även: Bäcken, foglossning, bäckenbotten

Sjukgymnast

heter numera Fysioterapeut

Symfys

Symfysen är en av de fem bäckenfogarna. Den sitter mitt fram under magen och fogar ihop de två blygdbenen.

Vid foglossning kan man få smärta från symfysen. Ett sätt att minska smärtan är att träna musklerna som går runt bäckenet, de nedre rygg- och mag-musklerna och bäckenbotten-musklerna, så att musklerna kan stabilisera bäckenet istället.

Se även: bäcken, foglossning

sensitisering

bottom of page