top of page
Skribentens bildVärkvardag

Nej se det snöar

Uppdaterat: 23 aug. 2023


En person i röd jacka och mössa i snöig miljö

Vintern kan verkligen vara besvärlig med värk. Dels blir det kallt och för många av oss blir värken värre då. Dessutom blir vägarna hala och kanske även knöliga av tilltrampad snö. Att pulsa i snö tar extra energi och man vet inte vad som döljer sig därunder. Att hålla sig inne är ju en lösning, men det funkar inte för alla och är inte bara bra. Det är bra för det allmänna måendet och sömnen mm att få lite ljus och luft, helst varje dag om det är möjligt. Så vad kan vi göra för att klara detta så bra som möjligt?


Klä sig varmt

  1. Kyla gör värken värre för många av oss. Lösningen på det är kläder och saker som värmer ordentligt. När man fryser, spänner man sig och då minskar cirkulationen av blod i kroppen, vilken är viktig för att hålla värmen. Därför ska man inte bara hålla värkande ställen varma, utan hela kroppen. Jag rekommenderar kläder i ull, eftersom de värmer bra utan att ta stor plats och fortsätter värma även om de blir blöta. Ull-tights, undertröja, strumpor av ull (det gör skillnad!), självklart mössa och vantar och att hålla nacken varm med en halsduk. Titta tex Dilling, som är måna om fåren och miljön i sin produktion. Jag har hittat en hel del ullplagg på secondhand också. Sök på kläder/ull på Sellpy och Tradera eller gå till din lokala secondhand. Jag bryr mig mer om att må bra än att vara snygg. Det underlättar när det gäller att hålla sig varm, men det finns mycket som både är snyggt och varmt om man har råd. Vantar har jag ofta dubbla, först ett par tunna fingervantar och över det vattentåliga tjocka tumvantar. Då kan jag ta av den tjocka vanten (tex när jag ska fika) och ändå inte vara bar om fingrarna. Förutom kläder finns det smarta saker att ha med sig ut för att hålla värmen eller för att värma upp sig när man kommer in. Läs mer i hemsidans avsnitt om Behandling med värme.



Halkskydd

Ingen tycker om att ramla, men med smärta i höfter, bäcken, eller axlar, händer mm kan det få svåra konsekvenser med mer smärta och försämring av läget. När jag inte får halka omkull, är risken stor att jag är rädd när jag går och då spänner jag mig. När jag spänner mig, går jag stelt och stappligt och inte med bra hållning och mjuka knän. Då ökar risken att jag ramlar… Alltså, jag ökar risken att det ska hända som jag är rädd för.

Det viktigaste för att inte halka är att ha bra grepp under fötterna. Olika sulor har olika bra grepp och det kan ju alltså vara en bra start att inte ha hala skor. Det finns skor med inbyggda dubbar, tex Icebug. Det kan vara bra. Det finns också många olika sorters halkskydd (el broddar) att sätta utanpå skorna. Det är ett enkelt och billigt sätt att skydda sig mot mer värk och skador. Titta in på den här googlesökningen på bilder, så kan du se olika varianter och hitta en sort som du gillar


Att tänka på när man köper halkskydd

  • För att kunna gå normalt, dvs både trampa ner och trampa ifrån, tycker jag att det behövs halkskydd både under trampdynan och hälen. Det finns halkskydd som bara ger fäste fram eller bak och de tar mindre plats i fickan, men gör att man måste gå mer hasande med fötterna.

  • När du väljer halkskydd, är det också viktigt att tänka på att de går tillräckligt lätt att sätta på och ta av. Jag, som är svag i händerna, tycker att många har för trögt gummi och inte så bra konstruktion. De är tröga att dra på skon och man måste ta i hårt för att få upp öglan runt hälen.

  • Det är viktigt att köpa rätt storlek i förhållande till den sko/stövel man tänkt använda dem på, så att det går att dra på dem och samtidigt att de inte sitter för löst.

  • Välj rätt sort för dina behov. Jag har flera olika halkskydd för att använda vid olika väglag och situationer. På hal asfalt, tjock is eller i lös snö behövs olika material för att få det bästa greppet. Här kommer några tips om i vilka lägen olika typer av halkskydd är bra:


“Sandpappers-broddar” av sk keramiskt material: Bra vid tunn isbeläggning eller hal asfalt där det inte finns tillräckligt mycket is att trampa ner dubbarna i. Det går ofta bra att ha kvar dem på fötterna när man går in i en affär tex. De är vanliga i skoaffärer, på apotek mm. De håller inte lika länge som broddar med metalldubbar, eftersom det keramiska materialet nöts ner vartefter. Jag skulle önska att man kunde köpa nya plattor att limma på själv, men har inte sett det. Har du? Skriv gärna och berätta.


Halkskydd med små dubbar. Bra på is och tilltrampad snö. Det är kanske det vanligaste och finns en del varianter som liknar varandra. Du hittar dem på sko- och sportaffärer och apotek bla. Själv är jag inte så förtjust i dessa. Det är trögt att dra på brodden, piggarna kan lossna eller nötas ner (till vissa kan man dock köpa reservdubbar, vilket är bra) och sen kan den glida av skon utan att man märker det och då har man inget halkskydd alls.


“Snökedjor” av nylonsnöre och metallringar: Bra på snö och när det töar på plogade/tilltrampade ställen så det blir en mjuk sörja. De här kräver inte kraft i fingrarna för att sätta på eftersom man bara ställer skon på botten och sen knäpper med en rem med kardborre. Inget trögt gummi här. En enkel konstruktion. Kanske finns det en DIY-video på nätet om hur man gör sina egna. Jag får kika. Snökedjor till skor har blivit mycket vanligare än för några år sen,

när jag köpte mina, så nu finns det fler modeller.


1. Snökedja/dubbar-kombi. Bra om man inte vill köpa många olika, el tex på resa när vädret kan ändras, eftersom de funkar ganska bra på de flesta underlag.

2. Snökedja minivariant i metall och gummiöglor (Till mina ingick ett praktiskt etui), mina “Gå-bort-broddar”. Funkar i de flesta väglag faktiskt, för metallkedjan ger en del fäste även på is, men ger bara skydd fram. Jag har ofta etuiet i kappfickan om det råkar vara halt någonstans, när man åkt iväg. De tunna gummiremmarna är mer töjbara än på nr 1 och de flesta andra gummi-broddar. Det gör dem lättare att sätta på och de har suttit på bra. på Addnature finns några som är lika smidiga som dessa, fast till och med med dubbar på kedjan.


Rejäla halkskydd med kraftiga dubbar runt hela sulan: Dessa heter Icers. Bra på tjockt lager av is eller tilltryckt snö. De här ger mycket bra fäste under hela foten, sitter mycket stadigt och är mycket lätta att sätta på. De går också att anpassa efter alla former på skor/kängor/stövlar, vilket är praktiskt, men de är lite tyngre än andra sorter och tar mycket plats eftersom de har en hel egen sula. Säljs inte på många ställen. Finns på Stavgångsbutiken,

(men bara i herrstorlekar!). Har skrivit till dem och frågat efter damstorlekar. Finns även på Sportfiskeprylar i stl 38-46. Där jag köpte mina finns de inte längre. På bla Addnature finns andra varianter med många grova dubbar.


“Tyg-galosch”, dvs ett skoöverdrag av tyg som har stor friktion: Bra på is och tilltryckt snö om man mest ska gå ut till bilen. Mycket lätta att ta på och av. Man klarar det till och med med en tång (kanske med en käpp också) om man har svårt att nå sina fötter


Rullator och rullstol

För att ta sig fram i snö och på ojämnt underlag, som det blir när många gått på snö, så underlättar det mycket att ha stora hjul. De rullatorer de flesta får från vården har för små hjul för att klara snö. Be arbetsterapeut om en annan rullator, eller köp en riktigt terränggående variant om du vill kunna ta dig ut mer. Se blogginlägget om rullatorer. Elrullstolar är också olika utrustade. Be arbetsterapeut om att få byta om du vill kunna vara ute och köra på vintern och din elrullstol har släta däck och det borde finnas vinterdäck till manuella rullstolar (Jag har inte kollat det än). Glöm inte att hålla dig riktigt varm i rullstolen. Jag lägger en sovsäck i elrullstolen redan på hösten. Därinne håller jag mig varm och behöver inte klä på och av mig så mycket när jag ska iväg eller kommer fram.


Stavar

Ett par gåstavar, eller skidstavar, kan ge viss trygghet och hjälpa till så att man går mer naturligt. Om stavarna har gummi-fötter, se till att dra av dem om det är halt. Under gummit finns ofta en pigg som får bra fäste i isen. Med gummi-foten kommer staven lätt glida iväg och risken att ramla ökar istället för att minska.


Ta med en pall på promenaden

Jag tar gärna rullator på promenad eftersom jag då kan sätta mig när jag behöver det. På vintern när det är svårare att använda hjul, tar jag oftare en liten ihopfällbar, bärbar pall. Då kan jag sätta mig utan att bli blöt och sätta mig precis när jag vill.


Ta vara på ljuset

Om man själv kan bestämma när man ska ut, är det smart att passa på under den korta tid då det är ljust så här års. Det är säkrare att gå när man ser bra och dessutom behöver våra hjärnor få lite dagsljus för att klara att styra vår dygnsrytm på ett korrekt sätt. Det ger också energi och gör oss piggare. Så har du möjlighet och ork för det, gå ut i

vinterlandet och prova ut vad du behöver för att kunna njuta av det.





24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page