Smarta saker för händer
Större grepp på allt möjligt
Man kan köpa rörformade, så kallade “skumgrepp” att trä på exempelvis bestick- och verktygs-handtag och andra saker man håller i händerna, för att få ett bredare grepp. Det gör att man använder hela handen mer och minskar belastningen på enstaka fingrar. Finns på de flesta hjälpmedelsaffärer, tex på Varsam, Hjälpredan i färger och på Fyndvaruhuset i svart. Jag använder skumgrepp på pennor, penslar, tandborste och tandtrådshållare. Det finns ett särskilt tandborst-grepp för Te-Pe-borstar som är lite breda och platta Varsam. För trädgårdsverktyg och större köksredskap använder jag rör-isolering, som man kan köpa på byggvaruhus.
Grepp-hjälp som jag inte själv testat, men som verkar bra:
Grepp och antihalk på rulle
Ett band av silikon som säljs på rulle och som kan lindas runt handtag som behöver bli tjockare och/eller mindre hala. Varsam.
Active-handske
En mjuk grepp- och kompressionshandske med lätt kompression, öppna fingertoppar och gummerade prickar på handlatans sida för ökat grepp. Varsam.
Bestick och knivar
Sådant som ska diskas, som bestick och köksknivar, passar inte så bra för skumgreppen. De blir snabbt ofräscha då. Det finns ergonomiska och tjockskaftade bestick att köpa. För mig var det en stort lyft. Plötsligt kunde jag själv skära min mat, även när fingrarna var svullna och värkte. Det tycker jag är värt väldigt mycket. Jag har extra lätta och tar med dem i en liten tygpåse, när jag ska äta borta. Om jag inte kan diska dem där jag är, lägger jag dem smutsiga i påsen och lägger allt i disken resp tvätten hemma sen. Risken är att jag glömmer kvar dem på tallriken, så jag har dubbel uppsättning hemma =).
Det finns många olika sorters vinklade knivar. De avlastar handled och fingrar mycket, då man får ett naturligt grepp om skaftet. Jag har en sådan brödkniv och stor kökskniv , men också en liten vinklad bordskniv. Seniorlife har ett stort utbud av både bestick och köksknivar. Man kan hitta sådana på många andra ställen, tex Hjälpsam, Hjälpredan, Hjälpmedelsbutiken, men även på apoteket och cdon.
Andra ergonomiska redskap
Det finns även andra redskap med tjocka skaft eller på annat sätt ergonomisk utformning.
Jag har tex stor nytta av potatisskalaren på bilden. Det finns många varianter. Just denna från "Good grip" finns tex på Cervera och på flera av hjälpmedelsaffärerna.
Jag har också ett antal ergonomiska redskap i trädgården. Sekatören och grensaxen på bilden är lätta, med breda grepp och med utväxling, som kräver mycket mindre handkraft än de vanliga modellerna. Båda finns på K-Rauta, Sekatören här och en nyare modell av grensaxen här. (Det kommer ett helt avsnitt om trädgård senare i vår - 2021).
Kran/vred-handtag
För att vrida om vred (lås på toaletten, vridknapp på micron, eller äldre kranar) är denna bra. Jag har hittat en helt i plast, vilket gör den mycket lättare än liknande med piggar av metall.
Nyckel-grepp
Med ett extra grepp till nyckeln slipper man “nyp-greppet”, men också vridmomentet om man vill. I det här greppet kan man sätta två olika nycklar. Jag håller om greppet när jag skjuter in nyckeln, viker ihop det lite och puttar sen runt det, så att nyckeln låser/låser upp dörren. På så vis har jag klarat att låsa upp dörren även under mina värsta perioder med väldigt svullna fingrar och väldigt dåligt grepp. Kan man inte böja fingrarna alls, går det bra att hålla det med båda händerna och att putta runt den med handflatan.
Till den jättestora, gamla nyckeln i stugan på landet gjorde vi ett två-hands-vred. En träbit och sen knyta fast den i nyckeln. Med två händer får jag bra kraft och slipper vridningen i hand och handled. Självklart kan man göra så med mindre nycklar och vred också.
Tång
Denna mycket lätta griptång helt i plast hjälper mig med många saker som är svåra när fingrarna värker, som att dra ur kontakter, dra åt skosnören (med kroken på baksidan), hålla fast saker och lyfta med ett bra grepp. Kan köpas bla på Apotea
Kontakturdragare
Det kräver mycket av fingrarna för att dra ur kontakter. Den här svenska uppfinningen kallas Eazyplug och med den kan man faktiskt dra ur kontakten med armbågen, en griptång, eller en käpp om man vill. Den fungerar så att man trycker på den och när man släpper följer kontakten upp ut ur jacket. En mycket enkel och smart lösning på ett jobbigt problem. Eazyplug finns som adapter och som en lös kontakt att själv montera på en sladdände. Här finns en pdf med info. De finns att köpa på cdon, en del elbutiker och i flera hjälpmedelsbutiker tex Gula rehab. Vobis och Hjälpredan.
Blixtlås-ögla
Med en ögla går det mycket lättare att få tag i och dra upp dragkedjan. Man kan köpa, men det är billigare och mycket enkelt att göra egna öglor av en resårsnodd eller snöre, som man trär genom dragkedjans hål.
Bokstöd
Det finns olika typer av bokstöd, som man sätter fast boken i, så att man slipper hålla i den. Den smidigaste tycker jag är "Bookseat", en liten “saccosäck”, som man ställer boken i och drar fast med en resårsnodd genom en plastplatta - lätt att sätta i boken och lätt att bläddra. Bookseat kan köpas hos flera hjälpmedelsaffärer, som Varsam och Reumashop, men också hos en del bokhandlare. Ännu smidigare blir det om man, istället för bok, läser på en läsplatta med stöd, där man kan “bläddra” enbart genom att peta på skärmen. Det finns ett helt avsnitt här på Värkvardag om att läsa. Där kan du läsa mer och få många fler tips på bokstöd mm
Öppnare
I hjälpmedelsaffärerna vimlar det av olika typer av kork-/lock-/konserv-/paket-öppnare. Min favorit är en “Multiopener”, som kan öppna flask- och burklock, konservburkar, kapsyler och plastförpackningar. Ett hjälpmedel till många situationer. Den använder jag varje dag. Finns att köpa på tex Varsam, men även (och billigare) på tex Fyndiq och TPstore. I denna video på Facebook kan du se hur den fungerar
Läs vidare:
-
Nästa sida - Stöd för händer
-
Nästa område - Axlar
-
Länkar (till Butiker, föreningar, hemsidor, böcker, bloggar, poddar, filmer mm)
senast uppdaterad 2021-03-28