top of page

Arbetsterapeut

När smärtan blivit långvarig är det alltför vanligt att läkaren säger till oss att det inte går att göra någonting åt den, att vi får “lära oss leva med den”. Sen inget mer. Vi förväntas alltså lära oss detta på egen hand. Samtidigt finns det en yrkesgrupp inom vården som är experter på just detta, att lösa de praktiska problemen som uppstår i vardagen, hemma och på arbetet, när man har någon form av funktionshinder - Arbetsterapeuter

 

Kanske tänker du att artros i ett knä, eller en överrörlig nacke inte är ett funktionshinder, men det hindrar dig ju att fungera som du vill och som du kunde göra innan smärtan kom, dvs det hindrar funktion = funktionshinder.

 

Vad kan en arbetsterapeut bidra med? 

Det finns en hel del hjälpmedel som det finns möjlighet att låna från hjälpmedelscentralen i Regionen om arbetsterapeuten bedömer att du behöver det. Det kan vara rullstol, rollator mm gånghjälpmedel, arbetsstol eller rullbord som avlastning i köket, ergonomisk stol och ståmatta till jobbet, specialmadrass och tänger, duschstol, handtag mm.

 

Mindre hjälpmedel som specialformade knivar och bestick, verktyg för att öppna korkar, dra på stödstrumpor mm brukar man få köpa själv, men arbetsterapeuten kan ge tips om vad som finns och de brukar ha en del saker man kan känna på och prova.

 

Arbetsterapeuten är också den som bedömer om du kan få bidrag och hjälp att göra en bostadsanpassning för att det ska fungera för dig att bo där du bor. Man kan tex få hjälp med automatisk öppnare till en tung port, trapphiss, nedsänkbara hyllor mm. Alla sådana små och stora saker kan öka livskvaliteten och glädjen i vardagen. Det är värt så mycket att kunna göra det man tycker om att göra och att kunna klara alla olika vardagssituationer själv.

 

Hur gör man för att få träffa en arbetsterapeut?

På många vårdcentraler finns det arbetsterapeuter och det krävs ingen remiss, utan man tar själv kontakt och bokar en tid. Sök efter arbetsterapeut i ditt område på Vårdguiden 1177, eller fråga på din vårdcentral.

 

Arbetsterapeuter finns också på smärtrehabiliteringskliniker, så om du får gå ett smärtrehab-program kommer du troligen ha lektioner med en arbetsterapeut som visar saker och tekniker för att avlasta smärtande kroppsdelar. Om du blir arbetslös, eller skickas från försäkringskassan till arbetslivsintroduktion, kommer du till arbetsförmedlingen. Där finns det arbetsterapeuter, som kan komma till din arbetsplats och bedöma lokalernas och utrustningens lämplighet för din kropp. Du kan få hjälp med hur arbetsplatsen kan anpassas för att fungera bättre.

 

Som du kanske märkt är det just sådant som arbetsterapeuter ger tips och råd om, som jag skriver mycket om här på Värkvardag. Jag hoppas förstås att du fått tips från mig, som du haft nytta av, men jag hoppas också att du tar kontakt med en arbetsterapeut för att få råd och hjälp anpassade för just dina problem, din smärta och ditt liv, för vi är alla olika och vi behöver olika sorters hjälp för att må så bra som möjligt.

 

Vill du få koll på vad andra personer i vården gör och vad olika ord inom vården betyder, titta in på Ordlistan - Kroppen och Vård

Läs vidare:

senast uppdaterad 2021-07-07

bottom of page